Het Sint-Nicolaasplein is vanaf begin juni één permanente zaak en twee pop-ups rijker Het Sint-Nicolaasplein is vanaf begin juni één permanente zaak en twee pop-ups rijker. — © yjs

Drie nieuwe horecazaken blazen Sint-Nicolaasplein (broodnodig) nieuw leven in

Het Sint-Nicolaasplein krijgt komende zomer een stevige kwaliteitsinjectie met de komst van niet minder dan drie nieuwe horecazaken. De panden van de voormalige Las Caux en Oud Rethorica worden omgetoverd tot pop-ups, tot de sloophamer na de zomer door de twee gebouwen gaat. Het leegstaande eetcafé Brass Monkey krijgt ook een nieuwe én permanente invulling.

Met Bar Lardo was zaakvoerder Jean Foubert de enige overgebleven horeca-uitbater op het eens zo bruisende uitgaansplein in het hart van de stad, maar daar komt straks verandering in. Begin juni openen zowaar drie gloednieuwe horecazaken op het plein, die naar eigen zeggen voor een complementair aanbod willen zorgen.

Het voormalige danscafé Las Caux wordt tijdelijk nieuw leven ingeblazen door Jori Rotthier (33) en Wouter Van Bellingen (53), die sinds vorig jaar ook café De Gouden Poort op de Grote Markt uitbaten. “Ons iconisch café krijgt tijdelijk een hip zusje op het plein”, zegt het duo. “Het komt voor velen misschien als een verrassing, maar eigenlijk is het helemaal niet onlogisch. We behouden de bekende naam als knipoog naar het verleden, toen dit hier hét uitgaanscafé was. Dat nostalgische gevoel willen we heel graag terugbrengen.”

Wouter en Jori brengen danscafé Las Caux weer tot leven. — © yjs

Bij de buren zetten Franky Lyssens (61) en Marleen Verbraeken (51) opnieuw de tapkranen open in het pand van Oud Rethorica. Het duo is gekend als uitbaters van de cafetaria in het stedelijk zwembad Sinbad en waagt ook de sprong. “Het is allemaal bijzonder snel gegaan, maar we zijn met veel plezier ingegaan op de vraag om hier een pop-up te openen”, zegt Franky.

“We zien er zeker het nut van in om dit plein opnieuw een stevige boost te geven. Verschillende generaties hebben hier heel wat tijd doorgebracht en met onze pop-up willen we evenwicht brengen door ook die oudgedienden opnieuw meer dan welkom te heten”, zegt Franky.

Franky en Marleen openen de deuren van pop-up Gust. — © yjs

De twee pop-ups gaan van begin juni tot eind september de deuren openen. Vanaf oktober gaat de sloophamer door beide gebouwen. “Het zijn pop-ups die gerund worden door mensen die een zekere traditie hebben binnen het Sint-Niklase horecaleven”, zegt schepen voor Handel en Horeca Kris Van der Coelden (Vooruit).

 

De drie duo’s willen het plein weer samen nieuw leven inblazen. — © yjs

Naast de pop-ups zal er vanaf begin juni ook weer licht branden in het voormalige eetcafé Brass Monkey. Temi Iyebe (40) en partner Salma Hussien (30) openen er met Kithara een zaak met een gloednieuw concept. “We weten hoe levendig het hier was en geloven dat dat ook kan terugkeren”, zegt Temi.

Temi en Salma brengen een gloednieuwe concept naar het plein. — © yjs