Nieuws Oost-Vlaanderen Duizenden Europese toponderzoekers werken in Grenoble met Gentse software

Duizenden Europese toponderzoekers werken in Grenoble met Gentse software

Duizenden Europese toponderzoekers werken in Grenoble met Gentse software

2015_01_isencia_website_01ESRF en EMBL, twee Europese wetenschappelijke instellingen die vanuit Grenoble werken aan experimenten rond materiaalonderzoek  en moleculaire biologie, gebruiken voor hun splinternieuwe MASSIF-lijnen de software van het Gentse bedrijfje iSencia om hun experimenten en de verwerking van de resultaten te automatiseren en interactief te ondersteunen.

iSencia is 15 jaar geleden opgericht door Erwin De Ley en Dirk Jacobs en heeft in alle stilte een stevige reputatie uitgebouwd. Het bedrijf, dat ook kantoren heeft in Spanje en Zweden, ondersteunt met doordachte softwareoplossingen organisaties
die duurzaam en professioneel willen investeren in de informatisering van hun bedrijfsprocessen.

“De Europese topinstellingen ESRF en EMBL hebben gekozen voor onze Passerelle EDM-oplossing”, zegt Erwin De Ley. “Dat is een platform dat het mogelijk maakt om beslissingsprocessen in te bouwen op basis van operationele data en in specifieke regels gegoten expertenkennis. Naast mogelijke toepassingen in meer klassieke bedrijfsvoering, zoals bij operations management en customer support, wordt Passerelle ook al vele jaren in toonaangevende wetenschappelijke instellingen ingezet, meerbepaald in het domein van synchrotrons zoals Synchrotron Soleil en nu ook ESRF.”

Deze onderzoeksinstellingen bieden een combinatie van een interne onderzoekswerking met een externe dienstverlenings-opdracht.
Zo kunnen universiteiten en industriële R&D-afdelingen bijvoorbeeld gebruik maken van experimenteerlijnen in de synchrotrons, om met extreem krachtige X-stralen de interne structuren van allerlei materialen te bepalen zoals bij eiwitten maar ook van fossielen of oude kunstvoorwerpen.

Het toepassingsgebied is zeer uitgebreid, van archeologisch tot farmaceutisch onderzoek, en de vraag naar zo’n mogelijkheden is dan ook zeer groot en blijft toenemen. “Dus er is een voortdurend streven naar het versnellen van experimenten en het efficiënter gebruik van de experimenteerlijnen”, geeft Erwin De Ley nog aan. “In combinatie met de complexiteit en enorme data-volumes verklaart dat de nood aan steeds verdergaande automatisering, maar wel met voldoende flexibiliteit.”
ESRF staat op wereldvlak aan de top en heeft met de ingebruikname van de nieuwe MASSIF-lijnen een belangrijke stap gezet om die positie in de komende jaren nog te vestevigen, door de combinatie van robotisering met de integratie van vooruitstrevende software-oplossingen.

“We zijn dan ook enorm verheugd dat we daarbij geselecteerd zijn als partner”, geeft Erwin De Ley aan. “Diverse troeven van ons platform waren belangrijk, waaronder de vele mogelijkheden tot integratie, maar zeker ook de teamgerichte grafische gebruikersinterface om procesmodellen te bouwen en te beheren, evenals de doorgedreven mogelijkheden tot opvolging van de uitgevoerde experimenten. Passerelle EDM maakt het ontwerpen en beheren van geautomatiseerde onderzoeksprocessen voor de wetenschappers op die manier gemakkelijker en efficiënter, zodat zij zich voluit op hun wetenschappelijk werk kunnen richten, en zich niet meer moeten bezig houden met de technische kant van de automatisering en opvolging.”
Voor iSencia is de samenwerking met de Europese topinstellingen in wetenschappelijke research alvast weer een referentie die kan tellen en die het bedrijf nog sterker op de internationale kaart zal zetten. Met een mooie kruisbestuiving naar het bedrijfsleven, hoopt het bedrijf de komende jaren zijn groei te kunnen doorzetten.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.