Nieuws Oost-Vlaanderen Eeklose DEPro zorgt voor Europese primeur

Eeklose DEPro zorgt voor Europese primeur

Eeklose DEPro zorgt voor Europese primeur

001depproHet jonge Eeklose bedrijf DEPro Benelux heeft in samenwerking met AZ Sint-Lucas Brugge een innovatief toestel ontwikkeld om risicovol medisch afval op een milieuvriendelijke manier te verwerken. Dat is een primeur voor West-Europa.

DEPro Benelux specialiseert zich in afvalverwerkingsoplossingen voor verschillende sectoren , waaronder de voedingsindustrie en de landbouw. “Onze eerste focus ligt wel bij de medische sector” geeft managing director Chris Vanhauwenhuyse aan. “Het grootste probleem in die sector is de hoge kostprijs die de afvalstroom met zich brengt door zijn specificiteit, onder meer door het besmettingsrisico. Onze oplossing ligt in het efficiënt reduceren van de afvalstromen. Dat zorgt voor kostenbesparingen én het is beter voor het milieu.”

Bij een normale verwerking van risicovol medisch afval wordt een grote hoeveelheid vaten getransporteerd en verbrand, met heel wat luchtvervuiling tot gevolg. Aan de nieuwe methode van DEPro komt geen verbranding meer te pas maar wordt het afval vermalen tot stofdeeltjes van één tot vijf millimeter groot die niet langer schadelijk zijn. Het afvalvolume krimpt hierdoor tot zeventig procent en ook het gewicht kan halveren, wat de transportkosten doet dalen én ook voor minder luchtvervuiling zorgt. Zaakvoerder Chris Vanhauwenhuyse: “Deze manier van afvalverwerking brengt tal van voordelen met zich. Zo komen er geen hinderlijke geuren vrij bij de verwerking en heeft het geen effect op de omgeving. Ook het energieverbruik wordt via deze methode drastisch beperkt tot zo’n 0,8 kilowattuur per kilogram afval.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.