Nieuws Oost-Vlaanderen Elke zes uur luxewoning verkocht in Oost-Vlaanderen

Elke zes uur luxewoning verkocht in Oost-Vlaanderen

Elke zes uur luxewoning verkocht in Oost-Vlaanderen

Het aanhoudende thuiswerk en de inflatie hebben de verkoop van luxevastgoed (panden vanaf 500.000 euro) nog een flinke boost gegeven in de eerste zes maanden van het jaar. Zo zijn in Vlaanderen in die periode 3.969 villa’s en appartementen in het hogere segment verkocht. In Oost-Vlaanderen alleen werden 752 luxestulpjes verkocht, wat neer komt op gemiddeld vier per dag. Zeker het Oost-Vlaamse Scheldeland met regio Gent blijkt razend populair. De meeste kopers zijn veertigers, gemiddeld tellen ze 730.600 euro neer. Dat alles blijkt uit een nieuwe analyse van Hillewaere Vastgoed, één van de grootste luxevastgoedspecialisten in Vlaanderen.

In de eerste jaarhelft van dit jaar zijn maar liefst 3.969 woningen boven de 500.000 euro verkocht in Vlaanderen. Ook in Oost-Vlaanderen boerde de markt goed en stevent ze met 752 verkochte luxepanden af op een record. Ruim 80 woningen van meer dan een miljoen euro veranderden zelfs van eigenaar.

“Steeds meer Vlamingen investeren opvallend meer in hun eigen woning. Een trend die al enkele jaren aan de gang is en nog een extra boost heeft gekregen in coronatijden”, zegt Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed. “Dat zien we ook in de verkoop van luxevastgoed. Die heeft in de eerste jaarhelft nog een flinke duw in de rug gekregen door het aanhoudende thuiswerk én de inflatie. Daarnaast zijn er ook meer vermogende Nederlanders en Duitsers die hun zinnen zetten op de regio. Zij vinden hier doorgaans meer waar voor hun geld.”

 

Populaire regio’s

De regio in Oost-Vlaanderen waar het meeste luxevastgoed gekocht wordt is het Oost-Vlaamse Scheldeland met 387 verkochte luxepanden. Vaak gaat het dan over villa’s. Gevolgd door het Waasland met 125 verkochte luxewoningen. De Vlaamse Ardennen daarentegen kende een verkoop van ‘slechts’ 69 huizen en appartementen met een prijskaartje van meer dan een half miljoen euro.

“De Vlaamse Ardennen is een regio waar de woningmarkt sowieso gunstiger is voor de koper. De prijzen swingen daar nog steeds de pan niet uit, waardoor je voor minder geld een kwalitatieve woning kan kopen. Dit is vooral te wijten aan de ligging. Je zit er omgeven in het groen maar ook ver weg van alle verbindingswegen”, legt Bart Van Delm uit.

“Luxevastgoed is per definitie een woning met een verkoopwaarde van 500.000 euro. Maar in die regio vind je voor minder geld ook al vaak een aardig stulpje terwijl je in het Meetjesland al een pak meer betaalt voor eenzelfde type huis of appartement. Scheldeland is vooral populair door regio Gent waar de woningmarkt een boost kent en de prijzen bijgevolg vaak de pan uit swingen.”

Zo kost een villa in de Vlaamse Ardennen met een gemiddelde bewoonbare oppervlakte van 349 vierkante meter gemiddeld 647.000 euro. In het Meetjesland daarentegen kost een gelijkaardige woning al snel 879.000 euro. En in het Scheldeland tel je er gemakkelijk 712.000 euro voor neer.

Oppervlakte en verkoopduur

De gemiddelde oppervlakte van een luxehuis in Oost-Vlaanderen bedraagt dan weer 292 vierkante meter. Ook de grootte van de perceeloppervlaktes verschilt van regio tot regio. Gemiddeld bedraagt een perceel er 2.316 vierkante meter maar in het Meetjesland en het Waasland gaan ze daar al flink over met respectievelijk 3.093 en 4.414 vierkante meter. Dit is volgens de vastgoedexpert te wijten aan de vele landbouwzones die verankerd zijn met de percelen met vooral hoeves op.

Een luxewoning staat in Oost-Vlaanderen gemiddeld 57 dagen te koop. En opmerkelijk: terwijl het in de Vlaamse Ardennen het goedkoopste is om een villa te vinden, staan de panden daar het langst, gemiddeld 64 dagen, te koop. In de Leiestreek, de op een na duurste regio, gaan de panden dan weer het snelst, 50 dagen, de deur uit.

Vooral bij veertigers in trek

Dit type woningen zijn overduidelijk gegeerd bij de veertigers met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar.  Vaak zijn de kopers ook getrouwd, hoger opgeleid en genieten zij van een zekere jobzekerheid.

“Deze groep heeft al een stuk van hun carrière achter de rug waarbij zij een job hebben met een hoger inkomen. Er werd al wat reserve opgebouwd, sommigen onder hen erven en zo komt er plots extra geld vrij om te investeren. We zien vandaag dat de keuze daarbij vaak naar een kwalitatievere gezinswoning gaat.”

Registratierechten

Bij Hillewaere verwachten ze dat luxevastgoed het ook volgend jaar goed zal blijven doen. “Een belangrijke indicator daarvoor is het inflatiecijfer, dat blijft stijge”, aldus Bart Van Delm van Hillewaere Vastgoed. “Traditioneel brengen vele investeerders hun geld dan liever onder in activa. Een begrijpelijke reflex. Want Belgisch vastgoed heeft de reputatie erg waardevast te zijn. Op termijn valt ook de meerwaarde op die je mogelijk kan realiseren. Huurrendement is één zaak, maar het rendement bij verkoop is nog veel belangrijker.”

Daarnaast verwachten de experts ook bij een deel van het doelpubliek een shift, door de nieuwe registratierechten die vanaf januari in voege treden. Zo betaal je straks nog maar 3 procent registratierechten voor een enige woning in plaats van de huidige 6 procent, maar wel 12 procent vanaf een tweede woning in plaats van de huidige 10 procent.

“De nieuwe registratierechten vanaf 1 januari 2022 zullen een aanzienlijk aantal huizenjagers met een hoger beschikbaar inkomen pushen om het vaker op één woning te houden. Die mag dan wel duurder en luxueuzer zijn. Bij een woning van pakweg 700.000 euro besparen ze, onder de nieuwe regelgeving, al snel 21.000 euro op de registratierechten. Bij een investeringspand van pakweg 300.000 euro betalen ze daarentegen plots 36.000 euro registratierechten”, besluit Van Delm.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.