Als je wandelt langs de Dendermondsesteenweg, kom je niet zo ver van elkaar de ene Turkse slagerij na de andere tegen. In de buurt van het Antwerpenplein heb je slagerij Dogan, en als je verder wandelt kom je slagerij Sultan Kasabi tegen, gevolgd door Vatan, slagerij Peppa en slagerij Engin.
Die laatste slagerij opende recent de deuren en dankt zijn naam aan zaakvoerder Engin Kazankaya. Veertien jaar geleden kwam hij vanuit Turkije met zijn mama, broer en zus naar Gent. Ze kwamen zijn vader achterna, die hier al woonde. Kazankaya begon meteen te werken in slagerijen in de Dendermondsesteenweg.

“Ik heb ervaring opgedaan bij slagerijen Dogan en Vatan, ook hier in de straat. Ik ben daar van nul begonnen, maar intussen heb ik heel veel geleerd en voelde ik me klaar om een eigen slagerij te openen”, zegt Kazankaya. Over een locatie hoefde hij niet lang na te denken, want hij woont en werkt al zijn hele leven in de Dendermondsesteenweg. “Ik ken hier veel mensen en zij kennen mij.”
Concurrentie
Bang voor de concurrentie in de straat is hij niet. “We verkopen allemaal andere producten en hebben elk onze specialiteiten. Ik bied een divers aanbod halal vlees aan. Het is gezond en smaakvol. Ook hygiëne vind ik heel belangrijk.” In zijn dertien meter lange toog liggen zowel bereidingen als puur vlees. Vlaamse specialiteiten zoals kip- en rundsbereidingen maakt hij enkel op bestelling. “Die bestel je best één of twee dagen op voorhand.”

In zijn zaak klopt Kazankaya veel uren, maar hij haalt er voldoening uit. “Ik heb minder stress nu ik mijn eigen zaak run”, zegt hij. Er is nu ook ruimte voor eigen recepten, zoals dat voor zijn zelfbereide lookworst.
Voorlopig is slagerij Engin elke dag open, maar de slager is van plan om over enkele maanden maandag in te voeren als sluitingsdag. De winkel opent om 8.30 uur en sluit om 19.30 uur. Dendermondsesteenweg 269, 9040 Sint-Amandsberg.