Nieuws Oost-Vlaanderen FagronLab zet UV-licht in tegen Corona

FagronLab zet UV-licht in tegen Corona

FagronLab zet UV-licht in tegen Corona

NAZARETH – De hele wereld kreunt onder de corona epidemie en er wordt koortsachtig gezocht naar middelen om het virus buiten onze leef- en werkomgeving te houden. Met de FagronLab UV-C Luchtsterilisator zet Fagron, een toonaangevend Belgisch farmaceutisch bedrijf, een extra hulpmiddel in. De kiemdodende lamp vernietigt bacteriën, schimmels en virussen, inclusief het coronavirus. Het mobiele toestel is bovendien ruim inzetbaar: in de zorgsector, maar ook in winkels, scholen, kantoren of zelfs thuis.

Reeds in 1910 werd ontdekt dat UV-C stralen micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, maar ook virussen kunnen vernietigen. Sindsdien wordt UV-C behandeling op grote schaal toegepast als technologie voor desinfectie. De werking is relatief eenvoudig: UV-C straling of kortgolvig ultraviolet licht kan leiden tot de aanmaak van zogenaamde pyrimidine-dimeren, die DNA-schade bij bacteriën of virussen veroorzaken. En door die schade of wijziging van het DNA, worden ze ook onschadelijk. Recent onderzoek heeft nu ook aangetoond dat UV-C licht ook effectief kan ingezet worden als middel om het coronavirus te doden.

FagronLab biedt met de lancering van de mobiele UVGI-80 luchtsterilisator nu een extra hulpmiddel om binnenlucht te desinfecteren. Bart Ameije, Business Leader bij Fagron, legt uit: “Door het gebruiksgemak – in het stopcontact steken en aanzetten – en een hoog debiet van 800m3 per uur is de UV sterilisator van FagronLab geschikt voor binnenluchtdesinfectie van tal van ruimtes: apotheken, tandarts- en dokterspraktijken, labo’s, wachtkamers, ziekenhuiskamers, burelen, vergaderzalen, klaslokalen, winkels en horecazaken, enz. Op die manier kunnen we veilige werkplekken creëren, maar evengoed kan het toestel thuis gebruikt worden.”

Veilig en praktisch

UV-C straling mag dan bewezen effectief zijn als desinfecterend middel, toch is er ook een kanttekening. Zo waarschuwt de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat rechtstreekse straling van UV-C schadelijk kan zijn voor huid en ogen. Daarom maakt FagronLab gebruik van gecoate UV-C lampen, die bovendien volgens een uniek ontwerp in het toestel werden geplaatst, waardoor je zelfs in de ruimte die gedesinfecteerd wordt, mag blijven zitten.

Het toestel zuigt via de zijkant ‘vervuilde’ lucht aan, dat via de lampen passeert en er dan aan de voorkant weer uit komt. De stille ventilator (< 55dB) zorgt er bovendien voor dat het toestel zelfs tijdens de werking helemaal niet storend is.

Dat het toestel ook nog eens op zwenkwielen werd geplaatst, maakt het des te praktischer: verplaatsen in de ruimte of van de ene naar de andere ruimte zijn op die manier kinderspel.

Doeltreffend

Nóg belangrijker is echter de doeltreffendheid: uit labotesten blijkt dat de sterilisator een effect heeft van respectievelijk 99,90%, 99,92% en 99,90% wat betreft het desinfectiegraad van staphylococcus albus, na 60 minuten gebruik. De tweede test bevestigde dat de sterilisator een effect heeft van 90,42%, respectievelijk 90,56% en 92,17% in termen van verval in de lucht micro-organismen, na 120 minuten gebruik.

De UV Sterilisator van FagronLab is kortom een doeltreffend middel om de microbiële luchtveiligheid tegen virussen en bacteriën te verbeteren en ons beter te beschermen tegen virussen, zoals COVID-19.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.