festival_visual

Festival van de toekomst doorkruist Oost-Vlaanderen

Onze samenleving en onze economie staan voor nooit geziene uitdagingen. Hoe zal de toekomst eruit zien? En zijn we er klaar voor? Om enig perspectief te bieden, organiseren EROV, POM en Team Economie op 8, 9 en 10 december het eerste digitale Festival van de Toekomst.

Hoe ziet onze arbeidsmarkt er uit in 2030? Moeten we ons (dringend) bijscholen? Kunnen we nog een tandje bijsteken op vlak van duurzaamheid? Zijn onze ondernemingen klaar voor radicaal digitaal? Of zijn we pas halfweg de digitale omschakeling? En hoe krijgen we iedereen mee? Kortom: zijn we toekomstbestendig? In opdracht van EROV, POM en Team Economie van de Provincie Oost-Vlaanderen, gaat kunstenaar Stefaan De Winter op zoek naar de antwoorden. Op eigenzinnige wijze doorkruist hij de provincie en spreekt hij met experten op vlak van arbeidsmarkt, technologie en duurzaamheid.

3 Dagen, 6 podia, 20 sprekers

Op 8, 9 en 10 december deelt Stefaan met ons zijn verzamelde kennis tijdens het Festival van de Toekomst. Wie zichzelf een gratis ticket cadeau doet, krijgt op die dagen toegang tot alle podia!

Een ondernemer die zijn of haar bedrijf wil klaarstomen voor de arbeidsmarkt van morgen, zakt op de eerste dag af naar podium Meetjesland, waar prof. dr. Stijn Baert, arbeidseconoom bij UGent, zijn toekomstvisie uit de doeken doet. Lessen vanop de vloer krijgen we onder andere van Freddy Van Malderen, provinciaal directeur bij VDAB Oost-Vlaanderen en Jeroen Franssen, senior expert bij Agoria. Zij klinken alvast eensgezind; de (sol)sleutel van de toekomst ligt in bijscholen en heropleiden!

Wie denkt mee te zijn met de digitale realiteit, begeeft zich op de tweede dag maar beter naar podium Waasland, want daar leren we van Frederik De Bosschere, digitale enthousiasteling en opinieschrijver voor VRT NWS hoe vér die digitalisering reikt. Verder dan we ooit konden vermoeden, zo blijkt! Hoe we ons die snelle veranderingen eigen moeten maken (en daarbij iedereen mee krijgen), horen we van onder andere Saskia Van Uffelen, topvrouw bij informatietechnologiebedrijf Inetum.

De laatste festivaldag staat in het teken van duurzaamheid. Voor onze samenleving van de toekomst, trekken we de duurzame kaart. Niet (enkel) omdat het moet, maar omdat hier zoveel kansen liggen. Opportuniteiten waar we met z'n allen beter van worden. Vanop het podium 'Vlaamse Ardennen' leren we van denkers (zoals Prof. dr. Erik Paredis) en doeners (zoals Soraya Wancour, oprichtster van Studio AMA). Op het hoofdpodium sluit toekomstverkenner Stefaan Vandist het Festival af. Achteraf kunnen de festivalgangers nog even 'blijven plakken' om te netwerken en kennis te delen.

https://vimeo.com/473458915

Stel zelf je online programma samen

Gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Economie: "Op 8, 9 en 10 december trek ik zelf mijn rubberlaarzen aan om me op de festivalweide te begeven. Elke spreker kan apart online gevolgd worden. Handig, want zo stel ik mijn persoonlijk festivalprogramma samen. Ik kijk in het bijzonder uit naar de sessies over onze toekomstige arbeidsmarkt, want daar ligt, ook voor onze provincie, een grote uitdaging!"

Gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Middenstand: "Ook ik ben zeer benieuwd naar wat deze fantastische groep sprekers ons gaat bijleren. Dit festival is een mooie samenwerking geworden tussen de verschillende diensten van de provincie! Met dit festival willen we onze ondernemers een hoop inspiratie geven om de toekomst positief tegemoet te gaan."

Alle informatie en inschrijven voor de sessies die jou interesseren: http://festivalvandetoekomst.be/