Nieuws Oost-Vlaanderen Fiberklaar komt naar Sint-Niklaas met fibernetwerk

Fiberklaar komt naar Sint-Niklaas met fibernetwerk

Fiberklaar komt naar Sint-Niklaas met fibernetwerk

SINT-NIKLAAS – Fiberklaar breidt zijn fibernetwerk uit en komt naar Sint-Niklaas. In de eerste fase gaat het om een potentieel van 9,000 glasvezelaansluitingen. Daarna worden daar mogelijk nog 17,000 extra aansluitingen aan toegevoegd. In de komende weken bekijkt Fiberklaar samen met technici van aannemer Van den Berg hoe ze de woningen op het glasvezelnetwerk kan aansluiten. De aannemer gaat daarvoor langs bij de bewoners voor een vrijblijvend huisbezoek. Naar verwachting start Fiberklaar dit najaar met de eigenlijke aanleg van het fibernetwerk in overleg met het lokaal bestuur.

Fiberklaar rolt zijn glasvezelnetwerk verder uit in Vlaanderen. Na het startschot in Geel, Wetteren en Turnhout, is Sint-Niklaas aan de beurt. Fiberklaar wil tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens voorzien van fiber. Het Vlaams netwerkbedrijf maakt daarvoor meer dan tweeënhalf miljard euro vrij.

In de eerste fase gaat het om een potentieel van 9,000 glasvezelaansluitingen in de rand van Sint-Niklaas. Daarna volgen mogelijk nog zo’n 17,000 aansluitingen. Voor de aanleg van het netwerk werkt het bedrijf samen met een ervaren team van aannemer Van den Berg. In gebieden waar al fiber werd aangelegd, zoals in het centrum van de stad, rolt Fiberklaar geen glasvezel uit.

Digitale ambities Sint-Niklaas

Op dit moment werkt Fiberklaar samen met de aannemer en het lokaal bestuur aan het voorbereidend traject. Ook tijdens de werken zal er continu overleg zijn om zo weinig mogelijk overlast te creëren en ze, waar mogelijk, te laten samenvallen met andere geplande werken.

“Voor ons stadsbestuur is het essentieel dat iedereen mee is in het digitaal verhaal. Dat maakt het leven op veel vlakken gemakkelijker. Sneller en stabieler internet past perfect binnen die ambitie. Daarom zetten wij volop in op de uitrol van het glasvezelnetwerk in onze stad. Wij kijken ernaar uit om samen met Fiberklaar de werken aan te vangen”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter.

Gratis aansluiting

“Wij willen zoveel mogelijk Vlamingen toegang geven tot fiber. We zijn dan ook zeer blij dat we onze volgende stap in Sint-Niklaas kunnen zetten”, zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar. “We werken nauw samen met het stadsbestuur en kijken ernaar uit om supersnel en stabiel internet toegankelijk te maken voor de Sint-Niklazenaars.”

De komende weken zullen enkele Fiberklaar-technici onderzoeken hoe ze de woningen op het fibernetwerk kunnen aansluiten. Een onderdeel van dat proces is een vrijblijvend huisbezoek waarbij de aannemer onderzoekt hoe de woning kan worden aangesloten en waar de aansluiting in huis komt. Voor bewoners die zich tijdens deze onderzoeksfase laten aansluiten op het glasvezelnetwerk is de installatie gratis (normale kostprijs bedraagt €495). Er is daarbij geen abonnementsverplichting. Zo zitten ze goed voor de toekomst. De capaciteit van zo’n kabel is namelijk virtueel oneindig.

Open netwerk

Het fibernetwerk van Fiberklaar is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest op een later moment een eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan. Wellicht springen in de toekomst nog meer providers op de fiberkar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.