Nieuws Oost-Vlaanderen Geluidsabsorberende vinylvloer zorgt voor betere levenskwaliteit in woonzorgcentrum

Geluidsabsorberende vinylvloer zorgt voor betere levenskwaliteit in woonzorgcentrum

Geluidsabsorberende vinylvloer zorgt voor betere levenskwaliteit in woonzorgcentrum

AALTER – Bewoners van woonzorgcentra hebben alle belang bij een aangename, rustgevende omgeving. Een goede akoestiek in een zorgomgeving is dan ook van primordiaal belang. In WZC Veilige Have in Aalter is de leefruimte voor bewoners met dementie uitgerust met een LVT-vloer van Moduleo, precies omwille van de geluidsabsorberende eigenschappen.

“In een woonzorgcentrum als het onze is altijd veel activiteit en beweging”, vertelt Danny Sagaert, algemeen directeur van WZC Veilige Have in Aalter. “Vooral de lange gangen veroorzaken veel geluidsoverlast. Personeel is hier continu in de weer en rijdt rond met karren. De harde materialen en vooral de keramieken vloer met al zijn voegen zorgden voor veel nagalm, die doordringt tot in de gemeenschappelijke leefruimtes van de bewoners.”

Acusticare: betere akoestiek voor betere levenskwaliteit

WZC Veilige Have is één van de vijf woonzorgcentra dat deelneemt aan het project ‘Acusticare’. Dit project is een samenwerking tussen Universiteit Gent en Arteveldehogeschool en wil door studie en beïnvloeding van geluid en akoestiek bijdragen aan een betere levenskwaliteit bij de bewoners, een verminderd gebruik van de medicatie en een verminderde werkstress bij het personeel.

Het project is gericht op bewoners met dementie die gedragsmatige of psychologische problemen (BPSD) stellen. Geluid en akoestiek kunnen deze problemen zowel positief als negatief beïnvloeden. Door de woon-en leefruimtes te bestuderen willen de onderzoekers in de eerste fase van het project de invloed van geluid op deze bewoners positief beïnvloeden of remediëren. In de tweede fase willen ze zogenaamde ‘soundscapes’ creëren die de gedragsstoornissen beïnvloeden en verminderen.

Geluidsabsorberende LVT-vloer draagt steentje bij

“In WZC Veilige Have werd één van de twee leefruimtes voor bewoners met dementie grondig onder handen genomen. Om de akoestiek te optimaliseren werd de ruimte uitgerust met geluidsabsorberende plafonds en wanden, alsook met een LVT-vloer van Moduleo”, vertelt Katrien Van Compenolle, Project Advisor bij moederbedrijf IVC.

Danny Sagaert: “In de leefruimte lag voordien een keramiekvloer die al barsten vertoonde. We namen de gelegenheid te baat om deze te vervangen. Onze eerste voorkeur ging uit naar een pvc-vloer maar toen kwamen we de luxe vinylvloeren van Moduleo op het spoor. Deze zijn voorzien van een dikkere projectslijtlaag en zijn daarom ideaal voor intensief gebruikte ruimtes. Ze bieden meer veerkracht en de voor ons doorslaggevende factor: ze dempen het geluid.”

Bewezen resultaat

De tweede leefruimte van de afdeling voor bewoners met dementie is niet uitgerust met de geluidsabsorberende materialen om het verschil te kunnen testen. “Wij merken zelf een aanzienlijk verschil in akoestisch comfort, dat ook bevestigd wordt door de metingen. Het effect op de rustbeleving van de bewoners zal de tijd moeten uitwijzen, maar we zijn alvast positief gestemd”, aldus de Algemeen Directeur.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.