De container laat bedrijven op Gentse bedrijventerreinen en terreinontwikkelaars kennismaken met oplossingen voor slim waterbeheer. Via interactieve toepassingen en vier virtuele personages ontdekken bezoekers hoe ze wateroverlast en -tekort tegelijk kunnen aanpakken én kosten kunnen besparen.
De stad Gent is niet toevallig gekozen als locatie. De regio zet al langer in op circulair ondernemen en innovatie in waterbeheer. Gentse partners zoals North Sea Port, CAPTURE, Universiteit Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen en de POM zijn samen met Smart Delta Resources actief in diverse waterprojecten.
Ook de Stad Gent zelf stelt zich ambitieus op: tegen 2030 wil ze een klimaatrobuuste stad zijn, bestand tegen zowel droogte als wateroverlast. “Gentse bedrijven spelen hierin een belangrijke rol,” zegt schepen van Economie Sofie Bracke. “We willen hen samenbrengen om innovatieve oplossingen te vinden rond water en cleantech.”
Drie themadagen
Tijdens het verblijf van de container organiseert de Stad Gent drie themadagen in juni, met een aangepast programma voor bedrijven en andere betrokken partijen. Bedoeling is om bedrijven te inspireren met concrete toepassingen, zoals het hergebruik van regenwater, het opzuiveren van afvalwater tot proceswater of warmterecuperatie.
Volgens VITO-programmamanager Karen Vanderstraeten zijn bedrijven cruciaal in de watertransitie. “Ze gebruiken niet alleen veel water, maar kunnen ook een sleutelrol spelen in collectieve oplossingen op bedrijventerreinen. Met deze container willen we concrete en haalbare voorbeelden tonen.”
De container spoort bedrijven aan om na te denken over minder verharding, meer groen en buffering van regenwater. Dat zorgt niet alleen voor betere waterinfiltratie, maar ook voor een aangenamere werkomgeving.