Nieuws Oost-Vlaanderen Gents-Amerikaanse Oqton gaat op in 3D Systems, pionier in 3D printing technologie

Gents-Amerikaanse Oqton gaat op in 3D Systems, pionier in 3D printing technologie

CEO Ben Schrauwen

Gents-Amerikaanse Oqton gaat op in 3D Systems, pionier in 3D printing technologie

GENT – 3D Systems kondigde op 8 september aan dat het Oqton overneemt. Oqton is een softwarebedrijf dat AI-gedreven, op de cloud gebaseerde productiebesturingssysteem in de markt zet. Het bedrijf werd opgericht in San Francisco en is gevestigd in Gent, met kantoren in de VS, China en Denemarken.

Oqton’s slimme, flexibele MOS-platform (manufacturing operating system) levert kant-en-klare oplossingen met plug-and-play mogelijkheden die productieapparatuur en oudere systemen met elkaar verbinden via AI. Dit unieke voordeel stelt fabrikanten in staat complexe digitale productieomgevingen te beheren en biedt de flexibiliteit die nodig is om snel wijzigingen aan te brengen in productontwerpen en/of te reageren op veranderende markteisen.

Oqton is een Amerikaans/Belgisch bedrijf, waarvan het grootste deel van haar ingenieurs en programmeurs in Gent en Leuven gehuisvest zijn. CEO Ben Schrauwen is een voormalig professor aan de UGent. Het bedrijf wordt nu overgenomen door 3D Systems. Deze laatste was een pionier in de 3D-printing wereld, en op vandaag nog steeds een toonaangevende speler op het gebied van automatisering in industriële productie. De fusie met Oqton past perfect in haar strategie om de productiewereld verder digitaal te transformeren.

Kapitaal opgehaald bij Fortino Captial en PMV

Begin 2021 haalde Oqton $40M op bij verschillende investeerders, waaronder Fortino Capital en PMV. Met de actieve steun van de investeerders, heeft Oqton in het afgelopen jaar haar team uitgebouwd van ongeveer 55 naar 90 mensen, waarvan het grootste deel in België, om zowel het softwareplatform verder uit te breiden alsook een internationaal verkoopsteam uit te bouwen.

Ben Schrauwen, CEO en medeoprichter van Oqton: “We zijn verheugd over de samenwerking met 3D Systems en kijken ernaar uit om gebruik te maken van hun kennis, middelen en financiële kracht om te blijven innoveren en oplossingen te leveren die die bedrijven helpen bij het versnellen van de toepassing van additive manufacturing in productieomgevingen. Tegelijkertijd brengen we onze diepgaande expertise van kunstmatige intelligentie, automatisering en machine learning, die onze klanten & partners zullen helpen bij het schalen en verbinden van verschillende productieprocessen in een verscheidenheid aan verticale industrieën.”

Alle software-activiteiten verzameld onder Oqton

Met de overname, wordt Oqton meteen ook de R&D hub binnen 3D Systems die alle software activiteiten van groep onder zijn hoede zal nemen en verder uitbouwen. Ben Schrauwen zal deze R&D hub leiden en Oqton zal als onafhankelijke organisatie en platform binnen 3D Systems blijven bestaan.

Renaat Berckmoes, Partner bij Fortino Capital: “Het feit dat 3D Systems al haar software-activiteiten zal onderbrengen onder Oqton, is een teken van vertrouwen in het team en haar expertise waarop 3D Systems graag verder wil bouwen. Wij zijn dan blij dat wij Oqton hebben kunnen begeleiden op hun pad, met name in het uitbouwen van hun team in België.”

Roald Borré, Group Manager Venture Capital bij PMV, voegt hieraan toe: “Het vertrouwen van 3D Systems in het menselijk kapitaal van Oqton bevestigt de internationale positie van Vlaanderen als intellectuele hub en de terechte keuze van PMV om in een innovatieve koploper als Oqton te investeren. De installatie van het R&D-centrum doet ons ook met veel ambitie uitkijken naar het verder creëren van bijkomende waardecreatie en tewerkstelling binnen Vlaanderen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.