Natuurpunt heeft aan de rand van de Gentbrugse Meersen in Gent een klimaatneutrale loods gebouwdn die op 7 november is geopend. De loods is een schoolvoorbeeld van BEN (Bijna EnergieNeutrale) industriebouw. Vanuit de loods zullen vrijwilligers en sociale tewerkstellingsploegen de omliggende natuurgebieden in de Gentse rand beheren.
Natuurpunt beheert meer dan 20’000 ha bos- en natuurgebied in Vlaanderen met de inzet van 250 vaste medewerkers en 3.000 vrijwilligers. Enkele jaren geleden besloot de vereniging deze beheeractiviteiten één centrale uitvalsbasis per regio te geven. Daarom bouwt vzw Natuur – en Landschapszorg voor Natuurpunt 3 quasi identieke ‘klimaat loodsen’, met als uitgangspunt het maximaal tegemoet komen aan de eisen van het (bio)-ecologisch en energiebewust bouwen binnen een beperkt budget. Eco-Architecten (Marij Gabriëls) uit Hasselt ontwierp de typeloods en stond in voor de bouw van de eerste loods in Ekeren.
De loods in Gent is het werk van architecten-en studiebureau denc!-studio bvba van Bart Cobbaert en Delphine Deceuninck. Dit studie- en architectenbureau, waarbij 14 mensen aan de slag zijn en dat reeds herhaaldelijk in de prijzen viel heeft het ontwerp voort geoptimaliseerd, onder meer rond energieverbruik en brandveiligheid.
De Stad Gent stelde een perceel ter beschikking gelegen tussen de Gentbrugse Meersen en de Schelde. Een onderbenutte groenzone die een welkome herbestemming kreeg en een mooi kader biedt voor de educatieve werking gekoppeld aan het gebouw. Natuurpunt vatte deze loods-werkplaatsen op als een “statement”, een uithangbord voor bio-ecologische- en energiebewuste utiliteitsbouw. De loods zal de uitvalsbasis worden voor de Gentse ploeg van Natuur- en Landschapszorg, het sociale economieproject van Natuurpunt. In onze kenniseconomie vallen veel mensen uit de boot, omdat ze niet de juiste diploma’s hebben of omdat ze moeite hebben met het ritme dat de maatschappij hen oplegt. Onder deskundige begeleiding en in een veilige omgeving kunnen ze werkervaring opdoen, arbeidsattitudes en -vaardigheden ontwikkelen en indien mogelijk met deze verworven competenties later doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
Door sociale tewerkstelling te koppelen aan natuurbehoud en duurzaam bouwen, worden verschillende maatschappelijk belangrijke projecten gecombineerd, waardoor ook degeïnvesteerde middelen meervoudig en duurzamer worden aangewend.
Het is een loods met een BEN profiel, gebouwd op een basis van ervaring en kennis. “We willen onze ervaringen graag delen met bouwers uit land- en bosbouw en tuinaannemers die vergelijkbare constructies opzetten”, zegt Bert Delanoeije van Natuurpunt. “Deze duurzame loods vormt het bewijs dat ondernemen met respect voor het milieu mogelijk is.”