Nieuws Oost-Vlaanderen Gents en Waals bedrijf gaan kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Gents en Waals bedrijf gaan kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Gents en Waals bedrijf gaan kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

GENT – OncoDNA, een bedrijf gespecialiseerd in precisiediagnostiek, en het Gentse myNEO, expert in de identificatie van patiënt-specifieke doelwitten, kondigen een nieuwe samenwerking aan die een revolutie kan teweeg brengen in de kankerzorg. De twee bedrijven combineren hun technologieën hiervoor, en maken zo de ontwikkeling mogelijk van gepersonaliseerde vaccins voor kankerpatiënten die geen andere behandelingsopties meer hebben.

Door de wereldwijde gezondheidscrisis is het onderzoek en de kennis van mRNA-therapieën sneller dan ooit tevoren gegroeid. De technologie heeft zijn waarde bewezen en de COVID-19 mRNA-vaccins hebben enthousiasme aangewakkerd voor het gebruik van mRNA in het ontwikkelen van therapieën voor de meest dodelijke ziektes ter wereld. In de oncologie kunnen gepersonaliseerde vaccins helpen kanker te bestrijden door heel selectief het immuunsysteem te activeren. Deze vaccins kunnen het lichaam leren om tumor-specifieke moleculen (neoantigenen), geproduceerd door de kankercellen, te herkennen en te bestrijden. Op deze manier wordt de patiënt specifiek beschermd tegen zijn individuele kanker. mRNA is een van de meest veelbelovende technologieën voor het ontwikkelen van deze gepersonaliseerde kanker vaccins omdat het veilig, snel en flexibel kan worden geproduceerd.

OncoDNA en myNEO zullen hun technologieën benutten voor de identificatie en selectie van de meest effectieve neoantigenen voor elke individuele patiënt afzonderlijk. Terwijl OncoDNA de tumorstalen volledig zal uitlezen via DNA sequenering, zal myNEO de geavanceerde interpretatie van deze gegevens afhandelen en het meest optimale vaccin ontwerpen voor de patiënt.

Gepersonaliseerd traject

Het project belooft patiënten te begeleiden met een volledig gepersonaliseerd traject. De patiënten die in aanraking komen zullen niet alleen een door myNEO op maat samengesteld vaccin ontvangen, maar zullen ook  gepersonaliseerd opgevolgd worden via het meten van het DNA van de tumor dat al dan niet nog circuleert in de bloedbaan na de behandeling. Zo zal OncoDNA de respons van de patiënt en de evolutie van hun kanker zeer nauwlettend opvolgen en eventuele herval vroeg kunnen detecteren.

 

Veelbelovende resultaten

“OncoDNA is bijzonder enthousiast om met myNEO aan dit ambitieus project te beginnen. We staan aan de eerste linie op het gebied van innovatie, en de uitdagingen die voor ons liggen zijn enorm. Samen zullen we werken aan een wereld waarin patiënten met een moeilijk behandelbare ziekte de mogelijkheid krijgen om hun eigen, gepersonaliseerde elixir te ontwerpen. Het kan jaren duren voordat deze technologie werkelijkheid wordt. Echter, huidige testen op patiënten die niet reageren op bestaande therapieën tonen zeer veelbelovende resultaten”, zegt Jean-Pol Detiffe, Chief Strategy & Innovation Officer en oprichter van OncoDNA.​​

“Vanaf dag één is het myNEO’s missie geweest om de kracht van immunotherapie te ontgrendelen via zeer uitgebreide analyse van het genoom en het immuun profiel van tumoren. Momenteel, wordt onze technologie gebruikt door biotech en pharma partners voor het ontwikkelen van opkomende therapieën in de immuno-oncologie. Dit project brengt onze ambitie een stap verder en stelt ons in staat om OncoDNA’s uitgebreide netwerk van clinici en patiënten rechtstreeks te laten profiteren. Zo heeft dit project een groot potentieel om gepersonaliseerde immuuntherapieën toegankelijker te maken voor patiënten”, vertelt Cedric Bogaert, mede-oprichter en CEO van myNEO.

OncoDNA en myNEO onderzoeken momenteel partnerships met biofarmaceutische bedrijven die in staat zijn de productie kant van het project te dragen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.