UZ Gent kankeronderzoek

Gents kankeronderzoek krijgt boost door nieuwe infrastructuur

Het CRIG kankeronderzoeksinstituut van de UGent, het UZ Gent en VIB-UGent krijgt een absolute meerwaarde dankzij een investering in nieuwe en betere infrastructuur. "De bedoeling is om het kankeronderzoek, dat op diverse plaatsen of platformen in het Gentse plaats vindt, de mogelijkheid te geven om te werken in een nieuw en aangepast kader dat het onderzoek ten goede komt", vertelt Pieter Rondou namens het CRIG (Cancer Research Institute Ghent). "Dat kan gaan van opfrissing van de labo's of lokalen tot de aankoop van nieuwe apparatuur. Het moet allemaal dienen om het fundamentele kankeronderzoek te bevorderen."

Aan de upgrading van de infrastructuur hangt een prijskaartje dat gemakkelijk de 2 miljoen euro overstijgt. UGent, VIB en de Stichting tegen Kanker brachten het grootste deel van de middelen samen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat individuele kankers zeer heterogeen zijn en een complexe samenstelling hebben. Daarom is er urgente nood om tumoren meer in detail te bestuderen, tot op het niveau van de individuele kankercellen. Binnen het CRIG (Cancer Research Institute Ghent) werd een indrukwekkende reeks nieuwe technologische platformen geïnstalleerd die het mogelijk maken om complexe biologische processen in tumoren en individuele kankercellen te bestuderen of te identificeren.

Professor Frank Speleman, kankeronderzoeker aan het CRIG en hoofdaanvrager van het project kan maar tevreden zijn met de inbreng: “Dankzij de genereuze steun van de Stichting tegen Kanker hebben we de unieke kans gekregen om hoogstaande, dure apparatuur voor kankeronderzoek aan te kopen. Het stelt ons in staat om fundamentele inzichten te verwerven in hoe kankercellen ontstaan, evolueren en zich verspreiden, maar ook hoe deze cellen reageren op therapie. Op die manieren kunnen we ook bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en betere geneesmiddelen om kanker te bestrijden”.

Het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) stimuleert en versnelt kankeronderzoek in Gent, en telt meer dan 300 onderzoekers binnen de Universiteit Gent, UZ Gent en VIB-UGent. De missie van CRIG is om multidisciplinair, fundamenteel, translationeel en klinisch - onderzoek te stimuleren over verschillende expertisedomeinen heen. CRIG wordt ondersteund door een netwerk van andere onderzoeksinstituten, stichtingen en industriële partners.