Nieuws Oost-Vlaanderen Gents traject voor studentondernemers is toonaangevend in Europa

Gents traject voor studentondernemers is toonaangevend in Europa

Gents traject voor studentondernemers is toonaangevend in Europa

GENT – De European Enterprise Promotion Awards, zo heten ze officieel. The Company, het traject van Gentrepreneur voor student-ondernemers, won deze prestigieuze Europese prijzen voor België in de nationale voorrondes. De award beloont wie op de meest vooruitstrevende manier ondernemingszin bevordert.

The Company is een aanbod van Gentrepreneur, de plek waar je als jongere in Gent terecht kan voor alle info en inspiratie rond ondernemen. Bij The Company kan je als student je eigen onderneming starten onder voordelige voorwaarden – zo kan je het ondernemingsnummer van The Company gebruiken, want je wordt coöperant oftewel aandeelhouder. Zo hoef je administratief zelf niks uit te zoeken, wat al heel wat drempels wegneemt. Daar bovenop krijg je coaching, een community en fiscale en financiële voordelen. Dat alles samen maakt The Company tot een veilige omgeving om uit te testen of je idee of onderneming werkt. Werkt het, dan ga je op eigen benen staan. Werkt het niet, dan heb je veel bijgeleerd.

Deze unieke werkwijze geeft student-ondernemers dusdanig veel voordelen dat The Company deze week de prijs won voor beste Belgische inzending op de Europese Prijzen voor Ondernemerschapsbevordering – in het Engels: European Enterprise Promotion Awards of EEPA, vijftien jaar geleden in het leven geroepen door de Europese Commissie. The Company is de nationale winnaar in de hoofdcategorie ‘bevorderen van de ondernemingszin’; volgens de jury van EEPA een ‘outstanding achievement’. Van 15 tot 17 november wordt de internationale winnaar van de European Enterprise Promotion Awards gekozen in Slovenië en online.

The Company: veilig je onderneming testen als student

Wat zijn dan die voordelen die je als student-ondernemer bij The Company krijgt? Allereerst kan je testen of je idee, product, marketingaanpak of teamsamenstelling werkt in een veilige omgeving. Je hoeft geen notaris te betalen, krijgt voordelig een boekhouder, een boekhoudpakket, verzekeringen, een bankrekening en al wat je nog in orde moet brengen én je hoeft, als je met meerdere partners onderneemt, niet de kosten van een vennootschap te dragen.

Het is financieel voordelig dus, én er zijn nog een reeks fiscale voordelen: zo blijf je gewoon ten laste van je ouders. Maar The Company is ook een groeitraject waar je snel veel bijleert. Je wordt bij The Company intensief gecoacht: je krijgt hulp en advies bij je administratie, over je product, over je marketing en alle andere aspecten van je onderneming. Je leert dus ondernemen, en niet alleen van coaches en experts. Er is ook een community van student-ondernemers die van elkaar leren.

 

Ook influencer Elodie Gabias, die op Instagram 115.000 volgers heeft, is als student-ondernemer aangesloten en gecoacht bij The Company. Ze lanceerde onlangs een handtassenlijn samen met student-ondernemers Jan Vandecaveye en Paulien Depuydt van Pollie fashion.

The Company by Gentrepreneur is opgericht met als doel om de drempels te verlagen voor studenten die willen ondernemen. Want studenten ervaren die drempels: ze schatten het risico hoog in, durven niet te springen of willen niet meteen een dure vennootschap oprichten als ze nog niet zeker weten of hun onderneming wel zal werken. Dat is de reden waarom The Company in het leven werd geroepen door Gentrepreneur en haar stichtende leden Arteveldehogeschool, HOGENT en de Universiteit Gent, als coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk (cvba-so). Dat laatste betekent dat studenten coöperant (aandeelhouder) kunnen worden van The Company om van haar voordelen te genieten.

Zij ontdekten reeds de meerwaarde van The Company

“Weten dat er iemand naar je kijkt en dat je opgevolgd wordt, betekent veel. Bij The Company moet je geen schrik hebben, op financieel vlak, maar ook op andere vlakken”, vertelt The Company-coöperant Sim Vanlangenhove. Hij won dit jaar de Gentrepreneur Awards – de Gentse prijzen voor ondernemende jongeren – met zijn onderneming die opzetzwembaden ontwerpt en verkoopt. “Zonder de begeleiding van The Company by Gentrepreneur zou ik waarschijnlijk gewoon één keer een zwembad gaan plaatsen bij een familielid en daar zou het dan gestopt zijn.”

Ook Debbie Osarogiuwa richtte haar onderneming Deelush Beauty op binnen The Company. “Zonder the Company had ik de stap om student-ondernemer te worden zelfs nooit gezet. De administratie, de boekhouding, juridische documenten en papieren rompslomp die bij ondernemen komen kijken joegen me wat schrik aan. The Company leerde me dit allemaal kennen en voorzag tegelijk in een vangnet, voor mocht er iets mis gaan. In andere steden en landen bestaat zoiets als The Company niet, maar dat zou toch moeten: dit is een fantastisch initiatief voor studenten die willen experimenteren.”

“Het voordeel dat The Company biedt is dat je de kans krijgt om te experimenteren, een stap die je op eigen houtje niet zo snel zou nemen. Zo ontwikkelden we bij The Company ons prototype. We hadden gedacht heel snel te kunnen opstarten met een marktklaar product, maar leerden hier hoe belangrijk de ontwikkelingsfase is. Nu zijn we nog zekerder dat we willen blijven ondernemen, ook buiten The Company, nu we afgestudeerd zijn”, getuigt Thibaut Muylle, die de onderneming Woodenmemory oprichtte bij The Company.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Nazareth, Sint-Denijs-Westrem
Nazareth

Lokale collega’s worden zusterbedrijven

SINT-DENIJS-WESTREM/NAZARETH - Lokale spelers ondergaan een symbiose: consultancybedrijven AMNorman uit Sint-Denijs-Westrem en Quality Coaching uit Nazareth bieden klanten in de… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.