Atelier Mestdagh © WIT fotografie & videografie – www.wit.be Atelier Mestdagh © WIT fotografie & videografie - www.wit.be

Gentse Atelier Mestdagh vanavond te zien in Eén-programma Andermans Zaken

GENT - Atelier Mestdagh kreeg enkele weken geleden een eervolle vermelding voor hun glasraamkunst tijdens de uitreiking van de Onroerendergoedprijs 2020. De jury bekroonde hen voor hun uitmuntend vakmanschap. Het Gentse glasraamatelier realiseerde de indrukwekkende glas-in-loodramen van de gerestaureerde Sint-Niklaaskerk van Westkapelle. Dat het niet makkelijk is om een dergelijke ambacht in deze moderne tijd draaiende te houden, is vanavond te zien in het Eén-programma Andermans Zaken met Kamal Kharmach.

Atelier Mestdagh werd in 1947 opgericht door Albert Mestdagh en verder gezet door zijn vrouw Yvonne Matthijs en vervolgens hun zoon Luc Mestdagh en echtgenote Ingrid Meyvaert. Vandaag leidt kleindochter Katrien Mestdagh als derde generatie het atelier. Sinds de start gaan traditie en vernieuwing er hand in hand. Ze delen hun kennis en vakmanschap met overtuiging en gaan via samenwerkingen met kunstenaars en interieurdesigners op zoek naar manieren om hun ambacht blijvend te innoveren.

Begin oktober werd de Onroerenderfgoedprijs 2020 uitgereikt. Eén van de drie laureaten is de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle. Op 26 maart 2013 ging de iconische kerk in vlammen op tijdens een verwoestende brand. Zesenhalf jaar later (december 2019) opende de gerestaureerde kerk opnieuw de deuren. De creatie van de nieuwe glas-in-loodramen werd toevertrouwd aan het Gentse Atelier Mestdagh, dat al meer dan zeventig jaar gespecialiseerd is in de restauratie, conservatie, herbestemming en creatie van glasraamkunst.

[gallery type="rectangular" ids="82928,82933"]

Monumentaal vakmanschap

Zaakvoerder Katrien Mestdagh zette het ontwerp van architect Thibault Florin (Architectenbureau Bressers) om in een tekening op ware grootte. Een abstract en eenvoudig ontwerp dat resoneert met het moderne interieur. Voor de uitvoering van het ontwerp werkten zij en haar team volgens de originele Middeleeuwse technieken en met dezelfde materialen. Het enige verschil is dat de glasramen van vandaag niet zijn gebrandschilderd.

Maar liefst 196 vierkante meter mondgeblazen cilinderglas werd door Atelier Mestdagh op maat gesneden. Vervolgens werden de verschillende stukken glas geplaatst in loden H-profielen, die het gekleurd en blank glas van elkaar scheiden. Na het solderen van de kruispunten plaatste Atelier Mestdagh de nieuwe glas-in-loodramen in de voorziene raamopeningen.

[gallery type="rectangular" ids="82925,82940,82937"]

Met de eervolle vermelding bekroont de jury niet alleen de indrukwekkende omvang van het project, maar nog meer de precisie en kwaliteit van het eindresultaat. De glas-in-loodramen van de Sint-Niklaaskerk getuigen van het jarenlange vakmanschap van Atelier Mestdagh en de onverminderde relevantie van deze eeuwenoude ambacht in onze moderne samenleving.

"Mondgeblazen glas is een prachtig materiaal dat door zijn imperfecte, maar levendige structuur zorgt voor een mooie gradatie aan kleuren zodra het licht erdoor schijnt. Het ontwerp komt tot leven en transformeert de ruimte en de sfeer die er hangt. Dat effect is enkel mogelijk met mondgeblazen glas, gekleurd glas zal nooit hetzelfde intense gevoel creëren", vertelt Katrien Mestdagh.

[gallery type="rectangular" ids="82914,82916"]

Internationale erkenning door de Michelangelo Foundation

Atelier Mestdagh werd in september ook geselecteerd voor de internationale Homo Faber Guide. Een website waarop de Michelangelo Foundation de beste ambachtslui van Europa in kaart brengt. Het Belgische atelier en hun glasraamkunst mochten hier volgens hen niet op ontbreken.

Vanavond is het familiebedrijf te zien op Eén in het tv-programma Andermans Zaken waarin Kamal Kharmach naar verschillende ondernemers trekt die voor een dringend probleem staan en samen met hen op zoek gaat naar een oplossing. Wij zijn alvast benieuwd hoe hij Atelier Mestdagh het nodige duwtje in de rug kon geven om verder te groeien.