Ilyvero

Gentse kaarsenatelier Ilyvero toont zijn kunstjes op de Dag van de Ambacht

GENT - Zondag 19 november openen ambachtslieden over heel België gratis de deuren van hun atelier. Het ideale moment om eens een kijkje te nemen achter de schermen. Het uitzonderlijke Gentse kaarsenatelier Ilyvero van de familie Buytaert is één van de deelnemers die in zijn kaarten en kaarsen laat kijken.

De handgemaakte kaarsen van Ilyvero zijn beschikbaar in een 100-tal kleuren. De kaarsen branden lang en stabiel en krullen na verloop van tijd spontaan open. Ook geurkaarsen behoren tot het gamma. Alle Gentse kaarsen bezitten ook het Europese kwaliteitslabel RAL, een hele referentie. Op de Dag van de Ambacht zullen bezoekers uitleg krijgen hoe kaarsen gemaakt worden en waarom de kaarsen een kwaliteitslabel (RAL) hebben. Er wordt ook een rondleiding (om het uur) verzorgd door de verschillende stappen in het productieproces.

Mooie geschiedenis

In 1969 startte Ingrid Buytaert in Denemarken met het maken van kaarsen. Gekend onder de naam bika, werden ze de volgende decennia vooral verspreid over België en Nederland. In 2005 nam Inge-Lise, dochter van Ingrid het merk bika over. Het bedrijf achter de kaarsen staat sindsdien bekend als ilyvero bika candles. Ook Ingrids zus, Maria, startte met de productie van kaarsen in Duitsland. Onder de naam Maria Buytaert Kerzen richtte ze zich op de Duitstalige markt.

In de zomer van 2018 ging Maria op pensioen en vertrouwde de productie van de kaarsen toe aan Inge-Lise en haar bedrijf. Sinds de overname van het merk Maria Buytaert, herbergt Ilyvero Bika Candles twee merken: bika en Maria Buytaert Kerzen.

Beide collecties worden met dezelfde grondstoffen gemaakt, kennen dezelfde brandkwaliteit, dezelfde openkrullende eigenschap maar verschillen in uitzicht. De bika collectie heeft een meer rustieke zijkant en zachtere, meer aardse kleuren. De Maria Buytaert Collectie is egaal, glad van uitzicht en bevat vooral intense basiskleuren.