Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse kmo zorgt met bouw biogasinstallatie voor Vlaamse primeur

Gentse kmo zorgt met bouw biogasinstallatie voor Vlaamse primeur

DCIM100MEDIADJI_0030.JPG

Gentse kmo zorgt met bouw biogasinstallatie voor Vlaamse primeur

GENT – In Beerse is OWS gestart met de bouw van een Energie Conversie Park. Het gaat om een nieuwe biogasinstallatie voor groente-, fruit- en tuinafval dat geïntegreerd zal worden bij IOK Afvalbeheer. Dat er met de installatie ook biomethaan geproduceerd zal worden, is een primeur voor Vlaanderen.

“Door middel van een Europese aanbestedingsprocedure werd de markt bevraagd en onze aanpak kwam als meest interessante naar voren. We zijn dan ook zeer verheugd om deze installatie te bouwen”, klinkt het bij het Gentse OWS.

IOK Afvalbeheer beschikt al over een composteringsinstallatie voor gft, maar daar komt nu een biogasstap bij. Die zal het potentieel van het gft beter benutten en ervoor zorgen dat er ook elektriciteit en warmte geproduceerd kan worden. Daarnaast blijft de installatie kwalitatieve compost leveren. De totale verwerkingscapaciteit zal bovendien zelfs stijgen.

Biomethaan op het gasnet

OWS is nu net begonnen met de bouw van de zogenaamde DRANCO-reactor van 2.775 kubieke meter. Die is goed om op jaarbasis 35.000 ton gft te behandelen en vergisten. Qua energie gaat het om ongeveer 18 gigawatt op jaarbasis. Het grootste deel van het gas wordt ter plaatse omgezet om de elektriciteitsbehoefte van de site te kunnen denken. Ongeveer een vierde wordt opgezuiverd tot biomethaan en komt in het gasnet terecht. Daarmee zal de Kolonie Merksplas bevoorraad kunnen worden. De voorbereidingen daarrond zijn nog lopende.

Het prijskaartje van de installatie bedraagt zo’n 7,2 miljoen euro. In november 2018 wordt al het eerste biomethaan verwacht.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.