Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse partners lanceren collectie babyartikelen uit afval

Gentse partners lanceren collectie babyartikelen uit afval

Gentse partners lanceren collectie babyartikelen uit afval

GENT – Mic Mac Minuscule, Atelier Watt, De Biotoop en Een Hart Voor Vluchtelingen gaan een circulaire collectie van babyartikelen op de markt brengen. Daarvoor geven ze oude materialen een nieuw leven. Het project wordt ondersteund door provincie Oost-Vlaanderen.

Afval van de ene wordt grondstof voor de andere. Zo werkt dat in de natuur en kan dat ook bij speelgoed werken, dachten de initiatiefnemers van een nieuwe collectie babyartikelen. Een team van designers, makers, verkopers en gebruikers zit daarvoor in de afvalcontainers om nieuwe ontwerpen te bedenken voor de kinderspullenmarkt. “Het gaat niet om afval, maar grondstoffen op de verkeerde plaats”, menen de projectpartners.

Wisselwerking

Het sociale inschakelbedrijf De Biotoop staat samen met circulair designbureau Atelier Watt in voor de materiaalstroom hout. “We slagen er momenteel al in om 90 procent van ons duurzaam hout te verwerken in onze inrichtingsprojecten”, zegt Guy Taffijn, zaakvoerder van de Biotoop. Toch belandt er nog steeds een te grote hoeveelheid kleinere houtresten in de container.” Een Hart Voor Vluchtelingen kan textiel aanleveren.

Mic Mac Minuscule, een start-up in tweedehands geboortelijsten, komt dan weer dagelijks in contact met toekomstige ouders. Dat geeft de partners de mogelijkheid om de nieuwe producten in snelle cycli bij de doelgroep te testen. “Van de overschotten van stapelbedjes voor een crèche-omgeving kunnen we bijvoorbeeld een co-sleeper, dat is een wieg aan een bed, samenstellen. Iets wat veel gevraagd wordt op onze geboortelijsten”, aldus Jona Mukabalisa, mede-oprichter van Mic Mac Minuscule.

Tijdens een eerste brainstormsessie in bedrijvencentrum De Punt dachten een zeventigtal ondernemers alvast na over de ontwerpmogelijkheden van resten hout. Hun ideeën vormen de basis voor een eerste denk- en doecyclus.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.