Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse restaurant- en hoteluitbater schenkt 10% inkomsten aan getroffen Beirut: “Ik wil de mensen uit mijn geboortestad helpen”

Gentse restaurant- en hoteluitbater schenkt 10% inkomsten aan getroffen Beirut: “Ik wil de mensen uit mijn geboortestad helpen”

Gentse restaurant- en hoteluitbater schenkt 10% inkomsten aan getroffen Beirut: “Ik wil de mensen uit mijn geboortestad helpen”

GENT – De van oorsprong Libanese Nehme Darwich en zijn vrouw Caroline Delbecque baten in Gent 5 hotels en een Libanees restaurant uit. Toen Nehme het nieuws vernam over de explosie in zijn geboortedorp Beirut en de ravage die werd aangericht aan onder andere zijn vroegere school, besloot hij iets te ondernemen. “We schenken de komende maand 10% van al onze inkomsten aan het Libanese Rode Kruis en de herstelling van de school.”

De Gentse Caroline Delbecque leerde haar man Nehme Darwiche kennen op zakenreis in het Midden-Oosten. Enkele jaren geleden besloot het ondernemerskoppel naar Gent te verhuizen en er een contactloos hotel te openen. Jaar na jaar voegden ze een extra vestiging toe en intussen telt Gent maar liefst 5 “Heirloom” hotels. Vorig jaar kwam hier ook nog het Libanese restaurant “Beiruti” (Libanees voor ‘inwoner van Beirut’) bij.

Rode Kruis en heropbouw school

“Ik was geschokt toen ik het nieuws over de ontploffing in mijn geboortestad Beirut hoorde en wilde helpen. Daarom besloten we 10% van alles wat we doen te schenken aan twee goede doelen. De helft zal naar het Libanese Rode Kruis gaan, waar ik zelf ooit vrijwilliger was en mijn vader nog steeds is. Zij zijn een betrouwbare organisatie waarvan we zeker zijn dat ze de getroffen mensen zullen helpen. Met de andere helft van het geld willen we mijn vroeger school heropbouwen. De ramen en het dak zijn namelijk helemaal vernield. Het regenseizoen komt eraan en zonder dak kunnen deze kinderen niet naar school gaan, terwijl onderwijs net heel belangrijk is voor een betere toekomst.”

Moeilijke tijden

Dat Nehme en Caroline dit initiatief starten midden Coronacrisis terwijl ze het zelf al niet gemakkelijk hebben, is een opmerkelijk gebaar. “Met onze hotels draaien we amper 50% van onze normale omzet en het restaurant blijft enkel overeind dankzij onze trouwe klanten die blijven komen”, zegt Caroline.

“Maar hier in België krijgen we steun van de overheid, in Libanon is de overheid de vijand”, pikt Nehme in. Voor hem is het heel belangrijk dat het geld goed terechtkomt. “De Libanese overheid is niet betrouwbaar. Zij zullen het volk niet helpen. Daarom kozen we bewust voor het Rode Kruis en de school zodat we weten waar het geld naartoe gaat.”

Het koppel zet hiervoor ook geplande investeringen in hun hotels en restaurant even on hold. “Soms moet je gewoon eerst anderen helpen die het op dat moment heel hard nodig hebben.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.