Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse stadsbouwmeester aan de slag

Gentse stadsbouwmeester aan de slag

Gentse stadsbouwmeester aan de slag

GENT – Peter Vanden Abeele is als eerste Gentse stadsbouwmeester van start gegaan. Samen met verschillende actoren zal hij de komende zes jaar de stad verder vorm geven.

De 38-jarige Peter Vanden Abeele is ingenieur-architect, stedenbouwkundig ontwerper en erkend ruimtelijk planner. Hij deed onder andere ervaring op in het team van de Antwerpse stadsbouwmeester. Als Gents stadsbouwmeester omarmt hij het architectuurbeleid, staat hij mee in voor de selectie van ontwerpen, ontwerpers of ontwikkelaars en adviseert hij het college van burgemeester en schepenen bij beeldbepalende bouw- en ruimteprojecten.

21ste-eeuwse Gent

In de 19de en het begin van de 20ste eeuw bouwden bouwmeesters en stadsarchitecten aan een coherent Gents stadsbeeld. Universiteitsgebouwen, publieke voorzieningen, stations en stedelijke infrastructuren gaven zo een krachtige uitstraling aan de stad. De 21ste-eeuwse bouwmeester moet bouwen aan een stad Gent die veel complexer is geworden op beleidsmatig, administratief-bestuurlijk en maatschappelijk vlak.

“De Gentse bouwmeester zal een kwaliteitscoördinator zijn, een spilfiguur in het stroomlijnen van de vele, en soms tegenstrijdige, adviezen bij de totstandkoming van nieuwe stadsprojecten”, zegt Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen.

Adviseren en begeleiden

Peter Vanden Abeele zal bijgestaan worden door drie medewerkers. Als eerste stap lanceert dat nieuwe team een brede oproep. “We vragen bouwheren met grote plannen om ons zo vroeg mogelijk in het proces te betrekken. Op die manier kunnen wij projecten adviseren of mee ontwerpers selecteren. Buurtcomités met bedenkingen en zorgen over concrete projecten vragen we hetzelfde”, aldus Peter Vanden Abeele.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.