thumbnail_banner

Gentse start-up Pillar zet in op mentaal welzijn van werknemers

GENT – De verspreiding van COVID-19 en de daaropvolgende lockdown heeft een sterk effect op het mentale welzijn. Het aantal klachten over depressie, angst en stress is verviervoudigd sinds 2018. Gezien het uitblijven van actie vanuit de overheid, werd de Gentse start-up Pillar gebouwd. Universiteit Gent (professoren Ernst Koster en Barbara De Clercq) en de experience design studio Bothrs sloegen de handen in elkaar om een laagdrempelige chat te ontwikkelen.

Sinds een maand biedt Pillar ondersteuning aan de zorghelden van vandaag door hen op een constructieve manier te leren omgaan met de logische stressreactie ten gevolge van COVID-19. Het platform stoelt op een wetenschappelijk onderbouwd protocol, gebaseerd op het programma voor stresshantering, door Michael Mullarkey (University of Texas, Austin).

Voor verschillende sectoren

Vanuit de initiële noodkreet uit de zorgsector, werd gefocust op de essentiële medewerkers die het dichtst bij de frontlinie staan tijdens deze crisis. Berichtgeving in de laatste weken, alsook resultaten van bevragingen, wijzen er echter op dat angst en stress op de werkvloer een essentieel thema zijn binnen de komende versoepeling. Pillar wil daarom inzetten op de mentale gezondheid van werknemers uit verschillende sectoren. Door werknemers te verenigen en te verbinden met experten uit het mentale welzijnsveld, wil de Gentse start-up een antwoord bieden op deze stijgende vraag naar ondersteuning.

Welzijn van je werknemers

Andreas Declerck, Co-founder Pillar: “Sinds maandag mogen bedrijven hun werknemers terug van op kantoor laten werken. We vrezen voor een vermoeiende transitie, waarbij werknemers geconfronteerd zullen worden met heel wat veranderingen. De onzekerheden als gevolg van COVID-19 zullen samen met de vele veranderingen heel wat mentale druk met zich mee brengen. Bedrijfsleiders bouwen best aan de sterkte van hun teams door hun mentaal welzijn nauw ter harte te nemen.”

“In een periode met veel onzekerheid is het essentieel om mensen tools aan te reiken om met stress om te gaan. De chat laat toe om dit op maat vorm te geven”, vult Ernst Koster, Professor Universiteit Gent, aan.

Op hun website www.pillar.chat kunnen nu al conversaties worden gestart met een team van experten. Daarnaast hebben de eerste bedrijven reeds hun weg gevonden tot de online registratie om het platform te integreren in het bedrijf en de service aan te bieden aan hun werknemers ter ondersteuning.

Lees ook

  • VZW
    10/12/2024
    Volksbelangen Horebeke
    Horebeke
  • VZW
    10/12/2024
    Enfants Du Sénégal
    Leuven
  • VZW
    10/12/2024
    Horebeke Leeft
    Horebeke