Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse taxibedrijven krijgen concurrentie van zowel Uber als Heetch

Gentse taxibedrijven krijgen concurrentie van zowel Uber als Heetch

Gentse taxibedrijven krijgen concurrentie van zowel Uber als Heetch

GENT – Enkele dagen geleden raakte bekend dat het Amerikaanse platform Uber vanaf maandag 9 november taxiritten zal aanbieden in Gent. Tot grote ontsteltenis van de lokale taxibedrijven. Maar dat is niet alles. Ook het Franse Heetch, concurrent van taxiplatform Uber, kondigt aan dat het start met zijn taxi-app in Gent, Antwerpen en Leuven. “Wij willen met ons platform onze bijdrage leveren aan een betere mobiliteit in België en dit voor iedereen toegankelijker maken”, zegt Maxime Vander Stichele, hoofd van Heetch België.

Zowel Uber als Heetch waren al enige tijd beschikbaar in Brussel. Beide bedrijven maken nu de stap naar Vlaanderen. “Deze uitbreiding naar Antwerpen, Gent en Leuven is voor ons een logische volgende stap. We weten dat de vraag groot is naar dergelijke dienst”, aldus Maxime Vander Stichele van Heetch. De nieuwe diensten zijn volgens het bedrijf ook volledig in overeenstemming met het nieuwe Vlaamse taxidecreet.

Heetch

Net als bij Uber, dat reeds gekender is bij het grote publiek, kan je de klok rond een rit aanvragen via de Heetch-app. “Na het aangeven van de bestemming zien gebruikers direct hoe snel een chauffeur hen kan oppikken en hoe laat ze zullen aankomen. De prijs wordt op voorhand aangegeven. De rit kan met cash of automatisch in de app met een kredietkaart betaald worden. Chauffeurs die aangesloten zijn bij Heetch zullen slechts 15% afdragen.”

Heetch, in 2013 opgericht met hoofdkantoor in Parijs, zal de eerste drie maanden ook geen commissie afromen op de voltooide ritten in Vlaanderen. Alle omzet gaat zo integraal naar de chauffeurs. “We willen hiermee de chauffeurs een duwtje in de rug geven tijdens de moeilijke sanitaire situatie waarin we ons vandaag bevinden”, zegt Vander Stichele. “Verder zorgen we er voor dat de ritten veilig verlopen voor passagiers en chauffeurs door voldoende mondmaskers en ontsmettende handgel in de wagens te voorzien.”

Lokale taxibedrijven ondersteunen

Gentse schepen van Mobiliteit Watteeuw vreest voor een prijzenoorlog tussen de nieuwe en bestaande taxi’s. “We willen onze lokale taxibedrijven zo veel mogelijk steunen door de 220 huidige taxi’s hun exclusieve standplaatsen te blijven garanderen en hen helpen met de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke app via het initiatief Apps For Ghent.”

Martijn Steenahut, directeur van V-Tax: “Digitalisering is een belangrijke troef om te kunnen opboksen tegen zo’n grote dienst als Uber. Als oudste taxibedrijf in Gent zijn we ervan overtuigd dat we de strijd kunnen aangaan met de goedkopere concurrent. De meerwaarde van de bestaande taxisector in België is de knowhow en de kwaliteit die we te bieden hebben. Waar een speler als Uber minder controle heeft over wagens, chauffeurs en het naleven van regelgevingen, staat de huidige taxisector veel sterker in zijn schoenen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.