geutelingen

Geutelingen zijn erkend Vlaams streekproduct

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM heeft opnieuw vijf Vlaamse traditionele streekproducten erkend. De geuteling van De Koek bvba uit het geutelingendorp Elst is daar één van. “Met deze erkenning krijgt de geuteling wat het verdient. Het is de kroon op meer dan 40 jaar werk van onze familie, talloze vrijwilligers en plaatselijke verenigingen”, zegt Pieter De Koekelaere. De Oostendse zeebeschuit, Halse krotten, Limburgse leverworst en grotchampignons uit Riemst vullen het lijstje verder aan.

De geuteling is te vergelijken met een stevige pannenkoek, op basis van een eenvoudig gistdeeg. De koek wordt gebakken op de hete vloer van een oven en afgekoeld op roosters. Een snuifje zout en kaneel in het deeg zorgen voor extra smaak. “Wij zijn het enige bedrijf dat geutelingen bakt op ambachtelijke wijze volgens het aloude recept en met respect voor de traditie in Elst”, aldus De Koekelaere. Het exclusieve streekproduct hangt samen met de eeuwenlange traditie van de bedevaart ter ere van Sint-Apollonia op 9 februari. “Volgens de traditie werden geutelingen enkel rond de feestdag van Sint-Apollonia gemaakt. Omdat de mensen steeds meer wilden hebben, zijn geutelingen nu ook in de winter verkrijgbaar van 14 januari tot en met 12 maart.”

Bij De Koekelaere werden reeds voor 1970 geutelingen gegoten. Omdat er de voorbije jaren steeds een tekort aan het product was in de traiteurzaak van de familie, werd in juli vorig jaar De Koek bvba opgericht door Pieter en Eric De Koekelaere. Met de zaak wil het duo de familietraditie van de geutelingen in ere houden. De zaak uit Elst verkreeg het label van erkend ambacht van de FOD Economie, en werkt samen met Lekker Oost-Vlaams en de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen om streekproducten te promoten. Slagerij-traiteur De Koekelaere in Elst, deelgemeente van Brakel, is voorlopig het enige verkooppunt van de geutelingen.