Nieuws Oost-Vlaanderen Ghent Carbon Hub moet tegen 2027 jaarlijks 6 ton CO2 verwerken

Ghent Carbon Hub moet tegen 2027 jaarlijks 6 ton CO2 verwerken

Ghent Carbon Hub moet tegen 2027 jaarlijks 6 ton CO2 verwerken

GENT – Fluxys, ArcelorMittal Belgium en North Sea Port hebben een haalbaarheidsstudie gestart voor de Ghent Carbon Hub, zo kondigen de drie instanties donderdag aan. Het project aan de haven van Gent richt zich op het vloeibaar maken en opslaan van CO2.

“De Ghent Carbon Hub is een belangrijke stap vooruit om de Belgische industrie te decarboniseren”, aldus Laurent Remy, woordvoerder van energie-infrastructuurgroep Fluxys. Ghent Carbon Hub is opgezet als hub met open toegang om afgevangen CO2 van de industrie te vervoeren en vloeibaar te maken voor permanente opslag verderop.

Het project wordt aangesloten op de CO2-backbone van Fluxys. Zo kunnen CO2-uitstoters in het North Sea Port-gebied en andere industriële clusters hun afgevangen CO2 naar de hub of naar hergebruiklocaties vervoeren.

Per jaar zal de hub zes miljoen ton CO2 kunnen verwerken. Dit komt overeen met ongeveer vijftien procent van de industriële CO2-uitstoot in België. Het doel is om de hub in 2027 in gebruik te nemen.

Klimaatneutraal

ArcelorMittal Belgium wil tegen 2030 de uitstoot verminderen met 35 procent ten opzichte van 2018 en tegen 2050 volledig klimaatneutraal werken. Hiervoor zet het in op drie verschillende assen, zoals het verder verbeteren van de energie-efficiëntie, de inzet van gas en waterstof als vervanging van koolstof als reductiemiddel en smart carbon technologieën zoals het voorbehandelen van afvalhout van containerparken om biokool te produceren die geschikt is voor het hoogovenproces, het omvormen van restgas tot nuttige chemische stoffen en het afscheiden van CO2 voor hergebruik of opslag.

“Vandaar het belang van de haalbaarheidsstudie voor de ontwikkeling van een hub om CO2 te transporteren en vloeibaar te maken”, aldus Jan Cornelis, woordvoerder van staalproducent ArcelorMittal Belgium.

“Zo kunnen we in de hub groene methanol aanmaken voor chemische en duurzame energie-industrieën”, verklaart Jan Cornelis, woordvoerder van staalproducent ArcelorMittal Belgium.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.