Archiefbeeld

Gratis zonnecoach voor bedrijven die willen investeren in zonnepanelen

GENT - Voortaan kan elke Gentse onderneming met een groot dak gratis beroep doen op een zonnecoach. Hij bekijkt hoeveel zonnepanelen er best komen, vergelijkt offertes, berekent opbrengsten en helpt zelfs zoeken naar externe financiering.

Door de stijgende energieprijzen staat zonne-energie meer dan ooit in de belangstelling. Ook in Gent willen heel wat ondernemers of organisaties hun energiekosten beperken, maar ontbreekt het hen soms aan kennis, tijd of middelen. Daarom heeft de Stad een zonnecoach aangesteld: studie- en adviesbureau Zero Emission Solutions (ZES). Die heeft vandaag aan het bedrijf Houtboerke - Gedimat De Groote zijn eerste gratis advies gegeven.

"Er ligt al voor 767 kilowattpiek aan zonnepanelen op ons dak", vertelt André De Groote, afgevaardigd bestuurder Houtboerke- Gedimat De Groote. "Maar er is nog plaats, daarom doen we een beroep op de zonnecoach. We willen onderzoeken of extra zonnepanelen zinvol zijn en of een batterij ons energieverbruik kan optimaliseren."

Antwoord op alle vragen

Gentse ondernemingen die dat willen, krijgen 4 uur gratis advies. De zonnecoach beantwoordt alle vragen, bekijkt hoeveel zonnepanelen er best komen, berekent zowel de energiewinsten als de financiële opbrengsten en licht offertes van installateurs kritisch door. Is er geld tekort, dan helpt de zonnecoach met zoeken naar externe financiering.

De Stad mikt op zo'n 60 Gentse bedrijven. Als slechts de helft daarvan zonnepanelen legt, betekent dat nog een opgewekte stroom die gelijkstaat met het verbruik van 300 gezinnen. Intekenen kan via zonnecoach@stad.gent en meer info is terug te vinden via de website. Gentse bedrijven kunnen trouwens ook beroep doen op een energiecoach.