Nieuws Oost-Vlaanderen Grote onrust bij werknemers van Cominbel en Ecoson nu bedrijven zouden verhuizen

Grote onrust bij werknemers van Cominbel en Ecoson nu bedrijven zouden verhuizen

Foto Herman Laneau.

Grote onrust bij werknemers van Cominbel en Ecoson nu bedrijven zouden verhuizen

BAVEGEM – Er heerst grote onrust bij de bijna 180 werknemers van vetsmelterij Cominbel en bio-vergistingsbedrijf Ecoson die beide gevestigd zijn op dezelfde site langs de Wettersesteenweg. De Amerikaanse Darling Ingredients, die twee jaar geleden de Bavegemse bedrijfssite opkocht, wil de activiteiten verhuizen naar vestigingen in Denderleeuw en Gent.

Een deel van het personeel kreeg deze week bevestiging van die plannen en sindsdien heerst er grote onrust. De plantverantwoordelijke van Cominbel staat ons vriendelijk te woord aan de telefoon, maar zegt er meteen bij: “Ik kan en mag hier helaas niets over zeggen. De CEO verblijft momenteel in het buitenland en mag niet gestoord worden. Probeert u over enkele dagen eens opnieuw.”

Werkgelegenheid

Houtems burgemeester Tim De Knyf (NH) is wel op de hoogte van de Darling-plannen: “In de lente van 2023 worden de activiteiten van Cominbel stopgezet in Bavegem en een jaar later verhuist ook Ecoson. Als reden geeft het bedrijf op dat ze onlangs van de provincie een weigering kreeg voor een aanvullende milieuvergunning.”

“We vinden het jammer dat de werkgelegenheid in onze gemeente daardoor een flinke klap krijgt. We gaan met de gemeentelijke diensten en met die van het Sociaal Huis overleggen hoe we de getroffen werknemers kunnen begeleiden. De meesten van hen zijn Houtemnaars die al jaren in het bedrijf werken.”

Geurhinder

Het bedrijf Cominbel, dat zich specialiseert in het verwerken van kadavars en slachtafval tot ingrediënten voor de cosmetica-sector en dierenvoeding, werd vorige eeuw opgericht door toenmalig Bavegems burgemeester Marcel Van den Berghe. Het was aanvankelijk actief in de Hoogbavegemstraat maar verhuisde door plaatsgebrek naar de Wettersesteenweg.

Kleinzonen Wim en Jan Van Den Berghe namen het bedrijf over en moderniseerden het omdat er teveel klachten waren van omwonenden voor geurhinder. Er werden nieuwe verwerkingstechnieken gestart en er kwam een extra waterzuivering.

“De jongste jaren waren er nauwelijks klachten”, bevestigt de burgemeester. De gemeente Sint-Lievens-Houtem hielp het bedrijf een paar jaar geleden nog aan een bijkomende ontsluitingsweg om het bedrijfsverkeer vlotter te laten verlopen, maar de familie Van den Berghe verkocht de bedrijfssite een paar jaar geleden aan Darling Ingredients, een wereldspeler in de recyclage van dierlijke en technische vetten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.