Nieuws Oost-Vlaanderen Grote voorraad kolen moet voorkomen dat Gentse havenbedrijven stilvallen

Grote voorraad kolen moet voorkomen dat Gentse havenbedrijven stilvallen

Foto Belga

Grote voorraad kolen moet voorkomen dat Gentse havenbedrijven stilvallen

GENT – Bedrijven in het havengebied van North Sea Port hebben de voorbije maanden massaal Russische steenkool en petcokes ingeslagen. Vanaf woensdag vallen kolen namelijk onder de sancties die het Westen tegen Rusland heeft getroffen. Rusland was in het eerste deel van het jaar de belangrijkste handelspartner van North Sea Port, maar het invoerverbod kan dat veranderen.

Droge bulk – voornamelijk kolen en petcokes – kende de eerste helft van dit jaar een stijging van 13,6 procent. “Dit betekent dat bedrijven grote voorraden hebben aangelegd om een hele poos door te komen en de risico’s om zonder te vallen, wegwerkten”, zegt havenwoordvoerder Johan Bresseleers.

De voornaamste afnemer van die kolen is staalproducent ArcelorMittal. De staalreus kondigde in februari evenwel aan dat het alle Russische grondstoffen had geschrapt in het productieproces ten gevolge van de Russische invasie in Oekraïne.

“We weten dat momenteel bedrijven op zoek zijn naar alternatieve markten”, zegt Bresseleers. “Dit kan onder meer zijn in Canada en Noorwegen.” Die wijst op de noodzaak om steenkool met dezelfde calorische waarde te selecteren. “Het is een hele klus voor bedrijven, maar we merken op lange termijn dat zo’n uitdaging vaak in de plooi valt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.