Belgische kmo’s blijven volgens Teamleader veerkrachtig, maar werken op smalle marges en met beperkte buffers. “De cijfers tonen dat de helft van de ondernemingen minder dan drie maanden cashbuffer heeft, dat schuldgedreven groei de norm is geworden en dat vooral de horeca en Brusselse kmo’s structureel kwetsbaar blijven”, klinkt het.
Vooral zelfstandigen (35 procent) en micro-ondernemingen (28 procent) blijven kwetsbaar, terwijl grotere bedrijven dankzij hun schaal gemiddeld stabielere buffers behouden. Er zijn ook duidelijke regionale verschillen: in Henegouwen lopen bijna drie op de tien bedrijven een liquiditeitsrisico, tegenover slechts een op de vijf in Vlaams-Brabant.
Gemiddeld draaide 22 procent van de Belgische kmo’s in 2024 verlies. De horeca blijft de zwaarst getroffen sector, met 37 procent verlieslatende bedrijven. Kennisintensieve ondernemingen doen het beter: het aandeel verlieslatende bedrijven bedraagt daar 13,5 procent.
Zowat 11 procent van de Belgische kmo’s werft personeel aan terwijl ze verlies draaien. “Dat betekent dat meer dan een op de tien ondernemers bewust kiest om te investeren in groei of personeel, ook als de cijfers tijdelijk negatief zijn”, aldus Teamleader.