© Stad Sint-Niklaas © Stad Sint-Niklaas

Heraanleg Grote Markt Sint-Niklaas wordt nog eens 2,1 miljoen euro duurder

Het budget voor de heraanleg van de Grote Markt wordt met 2,1 miljoen euro verhoogd. Eerder moest het stadsbestuur noodgedwongen door een te hoge offerte opnieuw naar de tekentafel om bepaalde aspecten van het nieuwe marktplein uit te stellen of te schrappen. Het totale kostenplaatje bedraagt momenteel zo’n 23,5 miljoen euro inclusief btw.

Het vooropgestelde budget van 21,4 miljoen euro bleek begin februari niet voldoende te zijn om de plannen voor de heraanleg van de Grote Markt in Sint-Niklaas te realiseren. De stad kreeg toen slechts een offerte in de bus die maar liefst dertig procent hoger lag dan het voorziene budget. Oorzaak: de stijgende prijzen van materialen lieten het niet toe om bepaalde aspecten uit te voeren zoals gepland, waardoor de ondergrondse fietsenstalling, de verzonken tuin, de luifel en de heraanleg van een deel van de Parklaan met het busstation, al dan niet tijdelijk, uit de plannen verdwenen.

Stijgende grondstofprijzen

Schepen voor Financiën Peter Buysrogge (N-VA) maakte tijdens de algemene commissie over de aanpassing van de meerjarenplanning bekend dat er toch nog 2,1 miljoen euro extra wordt toegevoegd aan het budget. “Die aanpassing is ondanks de besparingen en aanpassingen alsnog nodig en is te wijten aan de stijgende grondstofprijzen“, aldus schepen Buysrogge. “Tot nog toe werd er zo’n 1,7 miljoen euro uitgegeven aan de eerder uitgevoerde werkzaamheden en daar komt met de nieuwe raming 21,8 miljoen euro bij. Dat maakt dat het totale kostenplaatje 23,5 miljoen euro inclusief btw bedraagt.”