Nieuws Oost-Vlaanderen Hilde Crevits moedigt kmo’s aan om de weg van de bio-economie in te slaan

Hilde Crevits moedigt kmo’s aan om de weg van de bio-economie in te slaan

Hilde Crevits moedigt kmo’s aan om de weg van de bio-economie in te slaan

GENT – Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits wil meer kmo’s aanmoedigen om de weg van de bio-economie in te slaan. Dit zowel door financiële ondersteuning van kmo’s die nieuwe biogebaseerde processen willen uittesten op industriële schaal als bedrijven die testinfrastructuur ter beschikking kunnen stellen van kmo’s. Eén van deze bedrijven is Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) in Gent.

“De bio-economie is ondanks haar sterke aanwezigheid in ons dagelijkse leven nog te onbemind, terwijl het een deel van de oplossing is op vlak van klimaatverandering. Bovendien behoort het onderzoek van onze kennisinstellingen en de expertise van onze testinfrastructuren tot de wereldtop. Daarom richt ik mij met de nieuwe VLAIO-oproep tot Vlaamse kmo’s”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits. “We willen kmo’s kennis laten maken met de wondere wereld van de bioeconomie. Van afval een nieuw product maken. Daarom voorzien we in steun voor kmo’s die de testinfrastructuur die er al is willen gebruiken én steun voor bedrijven met testinfrastructuur om die te kunnen openstellen.”

Veilige springplank

Voortaan kunnen kmo’s zich aanmelden bij VLAIO om hun biogebaseerde innovaties uit te bouwen in één van de beschikbare Vlaamse pilootinfrastructuren. Een pilootinstallatie vertaalt een nieuw proces dat werkt in het labo naar een rendabel proces op industriële schaal, zonder dat het bedrijf hiervoor al grote risico’s moet nemen. Een veilige springplank dus. Vlaanderen heeft een uniek landschap aan dit soort pilootinfrastructuur, met onder andere de Gentse Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) en de Food Pilot in Melle.

Met de oproep wil minister Crevits ook kleinere bedrijven over de streep trekken en de bioeconomie verder verankeren in Vlaanderen. Vlaamse kmo’s en start-ups kunnen hierdoor een beroep doen op de expertise van onderzoekers om hun idee of proces op te schalen en zelfs al te introduceren op de markt, zonder zelf al zware investeringen in nieuwe of aangepaste productielijnen te moeten doen.

“Vlaanderen injecteert broodnodige slagkracht om meer bedrijven te laten springen op de kar van duurzaamheid en circulariteit. Het groeipotentieel van de bio-economie en de industriële biotechnologie is namelijk gigantisch”, benadrukt Wim Soetaert, CEO van de Bio Base Europe Pilot Plant.

 

Verpakkingen gemaakt uit eigen aardappelschillen

Hilde Crevits bracht onlangs een bezoek aan de pilootinfrastructuur van BBEPP in Gent. Grote grote bedrijven als ABInbev, maar ook start-ups zoals AmphiStar stelden er hun bio-economische projecten voor. Aardappelverwerkend bedrijf Agristo liet bij BBEPP onderzoeken hoe het afvalresten van aardappels circulair kan inzetten. Momenteel loopt een proefproject met het Europese Newpack project dat aardappelschillen via fermentatie omzet naar bioplastics. Daar wordt uiteindelijk folie voor het verpakken van voedingswaren van gemaakt.

“Een aardappel heeft enorm veel potentieel. We maken er friet van, maar tijdens dat proces kan er nog zoveel meer gebeuren met de nevenstromen die vrijkomen. Hoe mooi zou het zijn als we er in slagen ons eindproduct te verpakken in een bioplastic gemaakt van onze eigen aardappelschillen!”, zegt Ward Claerbout, Legal & External Affairs Manager van Agristo, die trots de folie voorstelde aan de minister.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.