IJspaviljoen van UGent-delegatie in Finland toont nieuwe mogelijkheden voor bouw

000000000ijspavIngenieursstudenten van de UGent vertrekken op 23 januari naar Finland om er een paviljoen te bouwen in gewapend ijs. Het project kadert in een initiatief van de TU Eindhoven, waaraan meerdere universiteiten deelnemen.

De UGent-delegatie bouwt in Juuka het “Candela Paviljoen”, genoemd naar de bekende architect Felix Candela. Die  is beroemd voor zijn ontwerpen van betonnen schaalconstructies, maar in Finland wordt het paviljoen dus in vezelversterkt ijs gebouwd. Het UGent-team maakte daarvoor een grote opblaasbare constructie uit gecoat textiel, die bij een buitentemperatuur van ongeveer min 20°C besproeid wordt met een mengsel van water en cellulosevezels.

Dit mengsel vriest laag na laag aan en vormt uiteindelijk een zelfdragende, dunwandige schaal. De buitendiameter van het paviljoen bedraagt 15 meter, de maximale hoogte bijna 5 meter. De ballon wordt na afloop verwijderd, zodat het paviljoen bezocht kan worden. De opening is voorzien op 6 februari, maar het spreekt voor zich dat het hele project afhankelijk is van de weersomstandigheden: te hoge of te lage temperaturen, felle wind, sneeuwval… kunnen de planning beïnvloeden en het welslagen van het project mee bepalen.

De masterstudenten Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde ingenieur bereiden het project al voor van bij de start van het academiejaar 2015-2016, in het kader van het vak Ruimtelijke constructies. Zo deden ze materiaalproeven op ijs en textiel, berekenden ze sterkte en vervorming van de constructie en ontwierpen en lasten ze de ballon die als basis dient voor de bouw van de constructie. De funderingsankers voor het paviljoen werden al in het najaar van 2015 geplaatst, daarvoor is de ondergrond nu immers te diep bevroren.

De UGent-delegatie bestaat uit 39 studenten en 6 personeelsleden. Professor Jan Belis van de vakgroep Bouwkundige Constructies en zijn assistenten  Kenny Martens en  Bert Van Lancker coördineren het project, en ook professor Greet Deruyter van de opleiding Industriële Wetenschappen Bouwkunde-Landmeten is bij het project betrokken. Bram Ronsse, laatstejaarsstudent burgerlijk bouwkundig ingenieur, maakt zijn masterproef over het project. Vorig jaar werkten al tien studenten en drie ingenieurs van de UGent mee aan het “Sagrada Familia” ijsproject van de TU Eindhoven, initiatiefnemer van het hele ijsgebeuren. Dit jaar heeft de Universiteit Gent dus een eigen grootschalig ijsproject in Juuka. Het project wordt daar trouwens warm onthaald door de lokale gemeenschap. Vorig jaar lokte het initiatief ongeveer 10.000 bezoekers

"In feite wordt daar gedemonstreerd", legt Kenny Martens uit "dat structuren kunnen opgebouwd worden door gebruik te maken van een ballon als bekisting, in plaats van een complexe houten constructie. Deze toepassing kan rechtstreeks worden doorgevoerd bij betonnen constructies. Soms wordt dit al gedaan, maar zeer weinig. Verder werd ook gebruik gemaakt van textiel om de ballon te bouwen. Hiervoor werd contact opgenomen met texitelbedrijf Sioen Industries uit Ardooie dat een wereldwijde reputatie heeft in speciaal textiel. Om de ballon op te blazen wordt ook gebruik gemaakt van krachtige compressoren en ventilatoren."

Voor bedrijven die actief zijn in betonconstructie en voor textielondernemingen is dit alvast een interessant project om op te volgen.