Nieuws Imec-spin-off zorgt dat eigenaars van gebouwen tot dertig procent besparen op energiekost

Imec-spin-off zorgt dat eigenaars van gebouwen tot dertig procent besparen op energiekost

Foto Marcel Krijgsman

Imec-spin-off zorgt dat eigenaars van gebouwen tot dertig procent besparen op energiekost

GENT, LEUVEN – Dyamand, een nieuwe spin-off van onderzoekscentrum imec en de UGent, kan ervoor zorgen dat eigenaars van gebouwen tot dertig procent kunnen besparen op hun verwarmingskosten. Daarvoor gebruikt de spin-off technologie, die de naam ‘eSave’ kreeg, gebaseerd op artificiële intelligentie.

Alledaagse apparaten, van huishoudelijke toestellen via verkeerslichten tot radiatorkranen, worden steeds slimmer. In theorie zijn ze prima in staat om met elkaar samen te werken of te worden aangestuurd door andere sensoren of toepassingen.

Maar in de praktijk lukt dat vaak niet: verschillende leveranciers gebruiken immers verschillende hardware, standaarden en communicatieprotocollen, waardoor het mixen en matchen van producten een dure, complexe en tijdrovende aangelegenheid is. De nieuwe spin-off Dyamand zorgt dat mixen wel kan.

30 procent minder verwarmingskosten

“Dankzij Dyamand kan om het even welke toepassing snel en makkelijk interageren met eender welk ander digitaal apparaat, ongeacht de onderliggende standaarden, communicatieprotocollen of gebruikte hardware”, legt CEO Andrei Neagu uit.

Dyamand heeft technologie ontwikkeld, die met artificiële intelligentie werkt, en die verspilling van energie tegengaat. De technologie verbindt slimme kranen, die ook compatibel zijn met oude radiotoren, met een verwarmingsapp en een dashboard. Daardoor kan de temperatuur in elke kamer in realtime worden gepland en geoptimaliseerd worden.

“De technologie heeft bewezen dat ze de verwarmingskosten tot 30 procent kan verlagen, zonder dat het comfort van de bewoners daarbij in het gedrang komt”, zegt Neagu. “En tegelijk worden eigenaars afgeschermd van alle onderliggende technische complexiteit.”

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.