Nieuws Oost-Vlaanderen iMinds in top 10 Europese universiteitsincubatoren

iMinds in top 10 Europese universiteitsincubatoren

iMinds in top 10 Europese universiteitsincubatoren

UBI Global_iMinds Tijdens een gala-evenement in het Italiaanse Turijn heeft UBI Global vorige week voor de derde keer haar University Business Incubator Awards uitgereikt. Elk jaar screent UBI Global meer dan 500 universiteitsincubatoren van over de hele wereld aan de hand van een resem parameters.

Deze screening wordt vertaald in een score – en een plaats in de gereputeerde UBI Global ranking. Volgende maand wordt de wereldwijde ranking bekendgemaakt – maar iMinds, waarvan het hoofdkantoor in Gent is gevestigd,  maakt internationaal alvast heel wat indruk met zijn tweede plaats binnen Europa in de categorie ‘Top University Business Accelerators’.

Bovendien werd iMinds gevraagd om zijn werking tijdens een plenaire speech voor alle collega-incubatoren toe te lichten. Na een zevende plaats vorig jaar (en nummer 25 wereldwijd) bevestigt iMinds zo nogmaals zijn positie aan kop van het Europese incubatiepeloton.

“Ondanks de jonge leeftijd van het iStart-programma – het bestaat pas sinds 2011 – beantwoordt het aan alle eisen waaraan een succesvolle universiteitsincubator moet voldoen. “De eerste geslaagde exits werden ondertussen gerealiseerd – zoals de overname van POSIOS door het Canadese Lightspeed- , het programma wordt sterk gedragen door het lokale ecosysteem, wat zich vertaalt in een snel stijgend aantal aanvragen voor ondersteuning en een groeiend aantal partners, en het kan rekenen op een ijzersterke methodologie om iMinds onderzoekers te koppelen aan veelbelovende starters.” zegt Ali Amin, CEO en Co-Founder van UBI Global.

Volgens Danny Goderis, Acting CEO van iMinds is het succes van iStart in de eerste plaats te danken aan de unieke ‘Flipped Knowledge Transfer’-methodologie die iMinds in de dagelijkse werking heeft ingebouwd, en waarmee  het traditionele academische onderzoeksmodel volledig op zijn kop wordt zet. “Binnen de Flipped-methodologie zijn het de zakelijke en technologische uitdagingen van ondernemers en startende ondernemers die het onderzoek aansturen en niet omgekeerd”, zegt hij.

Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen iMinds en Ontoforce – een Vlaamse start-up die via zijn semantische webtechnologie een belangrijke boost geeft aan farmaceutisch onderzoek. Wat in 2011 begon als een Ontoforce haalbaarheidsstudie, eindigde in de verfijning van hun semantische webtechnologie door onderzoekers van iMinds – MMLab – UGent, een licentie-overeenkomst, en een bilateraal onderzoeksproject dat nog altijd loopt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.