Innovatie uit de Vlaamse Ardennen gaat Europees

BRAKEL - Nu ook burgers verplicht worden om mondmaskers te dragen op. het openbaar vervoer en overal waar ‘social distancing’ niet haalbaar is, maken meer en meer mensen kennis met de irritatie achter de oren die de elastische oorlusjes veroorzaken. In de zorg, waar lange uren gedraaid worden met mondmaskers, is dit al langer een gekend probleem. ComfortStrap bedacht een ingenieus siliconen hulpstukje om algemeen ongemak bij het dragen van mondmaskers weg te nemen. Het bedrijf brengt deze oplossing nu naar het grote publiek na recente belangstelling uit andere Europese landen.

“We hebben de voorbij weken regelmatig in de pers kunnen lezen over dergelijke hulpstukjes die gemaakt werden met behulp van 3D-printers”, weet Bart Van Cauwenberghe, eigenaar van ComfortStrap. “Aan het begin van de uitbraak werd ik gecontacteerd door een bevriend zaakvoerder van een organisatie van zelfstandige verplegers met de vraag of we iets praktischer konden bedenken om de 3D-geprinte exemplaren te vervangen. Zijn leger thuisverplegers draagt hele dagen mondmaskers bij de thuisverzorging van hun patiënten en maakte gebruik van 3D-hulpstukjes. Probleem is dat het harde plastic materiaal waarin deze geprint worden het risico inhoudt om op andere plaatsen op het hoofd ongemak te veroorzaken door drukverplaatsing. Hiervoor moest een oplossing gezocht worden."

Horecaondernemer met ruim netwerk

Voor de productie werkt Bart samen met twee Europese bedrijven actief in onder andere het produceren van siliconen mallen voor horeca, bakkerijen, chocolatiers,... "Zelf ben ik eigenaar van twee horecazaken, eetcafé 'De Zwarten Engel' in Maarkedal en evenementenruimte 'Sint-Sebastiaan' in Michelbeke.  In het verleden heb ik ook Kaai 14 in Gent op de kaart gezet. Hierdoor beschik ik over een uitgebreid netwerk binnen de sector. Toen ik mijn ontwerp voorlegde, waren ze meteen enthousiast."

Siliconen zijn de oplossing

Het resultaat werd een eerste model van de “ComfortStrap”, een siliconen rubber riempje voorzien van 3 ‘knoopjes’ aan elke zijde die dienen voor aanpassingen aan de hoofdomtrek. Dit eerste ontwerp vond ook al snel zijn weg naar een aantal ziekenhuizen en rusthuizen. "Ondertussen zaten we niet stil en zijn we verder blijven ontwikkelen en verbeteren en zijn we trots op ons Model2.”

Felle zomerkleuren

Het grote publiek zal vanaf nu ook gebruik kunnen van maken van de ComfortStrap. "We hebben 2 kleurencollecties toegevoegd omdat het originele ontwerp in een eenvoudig ‘smokey gray’ misschien wat te braafjes is. De “Sky”-collectie met felle zomerkleuren (de kids zijn er dol op!) en de “Earth”-collectie met neutrale kleuren en een camo-exemplaar, zijn een ideale aanvulling."

En dat is nodig, want de belangstelling is groot. Tot zijn verbazing kreeg Bart recentelijk de vraag naar zijn ComfortStrap vanuit de zorgsector in buurlanden Nederland en Duitsland. Inmiddels is de ComfortStrap beschikbaar via de webshop www.comfortstrap.eu in heel Europa. "We hebben een aanzienlijke voorraad aangelegd en de productie draait volop verder. We zijn absoluut klaar voor de Europese markt."