Nieuws Oost-Vlaanderen Innovatiecentra blijven belangrijke partner voor innovatieprojecten

Innovatiecentra blijven belangrijke partner voor innovatieprojecten

Innovatiecentra blijven belangrijke partner voor innovatieprojecten

muyters _Op vrijdag 12 juni besliste Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters om de convenanten met de Vlaamse Innovatiecentra te verlengen. De komende jaren blijven de Innovatiecentra een lokale laagdrempelige dienstverlener voor het bedrijfsleven in een veranderend innovatielandschap.

De adviseurs van de vijf Innovatiecentra, waaronder dat in Oost-Vlaanderen dat in Gent is gevestigd, bieden individuele begeleiding aan een doelgroep van voornamelijk kmo’s. In de eerste plaats is dat vaak advies bij de financiering van hun innovatieprojecten.

“Financiering van risicovolle innovaties is immers vaak nog een belangrijke drempel voor kmo’s”, legt Peter Goeman, directeur  van het Oost-Vlaams Innovatiecentrum uit. “De adviseurs begeleiden hiervoor bedrijven onder andere bij hun subsidieaanvragen naar het IWT (het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie). Ruim 40% van alle aanvragen in het KMO-programma van het IWT verloopt via de Innovatiecentra.”

Een tweede belangrijke pijler in de werking is het vinden van de juiste partners voor innovatieprojecten. Die worden veelal gevonden in het Vlaams Innovatienetwerk dat ruim 200 kennisinstellingen omvat, waaronder universiteiten en hogescholen. Dit netwerk is bijzonder waardevol, krachtig en compleet. Maar veel kmo’s hebben wel wat hulp nodig van een Innovatieadviseur om hun weg te vinden in dit netwerk. In de periode van 2011 tot nu zijn zo ongeveer 3.000 partner matchings gerealiseerd.

Naast deze twee pijlers –geld en kennis- bieden de Innovatieadviseurs ondersteuning bij de omkadering van de innovatieprojecten. Bijvoorbeeld door eerstelijns advies te geven rond de bescherming van intellectueel eigendom, business modelling en customer development.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters: “Veel bedrijven willen wel innoveren, maar weten niet goed hoe ze er precies aan moeten beginnen, of wie ze best contacteren. De Innovatiecentra geven op een heel laagdrempelige manier advies op maat van de bedrijven. Deze Vlaamse Regering maakt van innovatie een speerpunt, zeker bij de kmo’s. Vandaar dat de overeenkomsten met de  Innovatiecentra verlengd worden met 5 jaar.”

Intussen werkt minister Muyters ook aan een grondige hertekening van het hele innovatielandschap. Zo zullen het Agentschap Ondernemen en het IWT vanaf 2016 al samensmelten tot één vernieuwd Agentschap Innoveren en Ondernemen (AIO) en wordt een nieuw clusterbeleid op poten gezet. Allemaal met de bedoeling om de slagkracht en het economisch effect van innovatie nog groter te maken.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.