Gent Commerce Andy De Fleyt, Katleen De Cneudt en zoon Guillaume, die sinds zijn vijftiende meedraait in de zaak. © fvv

Jambers en Brusselmans kwamen er eten, maar nu sluit restaurant na 34 jaar de deuren: “Aan ons ligt het niet”

Aan de commerce ligt het niet. De stoverij en de steak tartare van Katleen De Cneudt en Andy De Fleyt vliegen de deur uit. Toch sluiten ze deze zomer na 34 jaar de deuren van hun restaurant.

De beste stoverij van Gent, die vind je in restaurant Aroma, volgens de reviews op Google en Tripadvisor. “Tijdens de Gentse Feesten verkopen we wel tien liter per dag”, zegt Katleen De Cneudt (54). “Ook onze steak tartare is populair. Die draaien we à la minute door de vleesmolen.”

Het leverde al klanten op als Paul Jambers, Pascale Naessens, Luk Alloo en Herman Brusselmans. Zeventig procent van de klanten is vast. “Sommigen komen al van bij het begin”, zegt Katleen.

In 1991 opende ze het restaurant met haar ouders. Toen haar moeder ziek werd, kwam echtgenoot Andy De Fleyt (49) erbij. Aroma was toen al geen tearoom meer, maar een steakrestaurant met Belgische klassiekers.

Andy voegde daar seizoensgerechten aan toe zoals asperges, mosselen en wild. Tot grote vreugde van de klanten. “Ons meubilair, noemen we hen”, zegt Andy. Sommigen komen tot vier keer per week. Voor het eten, en voor de babbel.

© fvv

“Mijn mama onthoudt alles”, zegt zoon Guillaume, die meedraait sinds zijn vijftiende. “Ze weet precies wat de vaste klanten bestellen, maar ze weet ook wat er gaande is in hun leven. Als hun dochter ziek is, zal ze daar de volgende keer naar vragen.”

“Het zal pijn doen”

Katleen De Cneudt neemt met plezier tijd voor haar klanten, maar de gezondheid stribbelt tegen, waardoor ze veel rustig nodig heeft. Zoon Guillaume stelde voor om zijn hogere studies te staken en haar plaats in te nemen, maar dat wilden zijn ouders niet.

Zodoende sluit het restaurant op zaterdag 19 augustus. Het pand komt te huur, Andy wordt freelance kok en Katleen gerante bij Xandres. “Het gaat pijn doen”, zegt Andy. “Aroma is ons kindje. Maar ik ben blij dat het niet aan ons ligt dat we sluiten. Ons eten en onze service worden na 34 jaar nog altijd gesmaakt.”