Jan De Nul bouwt nieuwe containerkade Foto: Belga

Jan De Nul noemt Ecuadoriaanse mangrove succes

De mangrove in Ecuador van baggerbedrijf Jan De Nul is een succes. Dat zegt het bedrijf donderdag in een persbericht. Mangroves zijn belangrijke ecosystemen die koolstof opslaan, kustgemeenschappen beschermen tegen erosie en de biodiversiteit verbeteren.

In november 2024 maakte het baggerbedrijf bekend dat het samen met partners ging werken aan de bouw van een mangrove. Het AquaForest-project blijkt nu erg succesvol, zegt het bedrijf. Jan De Nul onderhoudt het kanaal richting de haven van Guayamil in het Centraal-Amerikaanse Ecuador. Met het slib en zand dat het bedrijf daar weghaalde, bouwde het een artificieel eiland voor de kust. De baggeraar plantte in totaal 12.000 bomen en 21.500 zaailingen. Uit observaties blijkt dat 90 procent van alle zaailingen en bomen overleefde.

Lees ook: Jan De Nul doorbreekt voor eerst kaap van 4 miljard euro omzet

Sinds 1980 is 50 procent van de mangroves in Ecuador verdwenen. De mangrove heeft positieve effecten op de biodiversiteit. Er werden al verschillende bedreigde vogelsoorten gespot. Ook voor de sociaal-economische activiteit heeft de Mangrove voordelen. “Wij hielpen mee met het planten van de zaailingen en bomen”, zei de voorzitter van een lokale vrouwenvereniging, Lucy Morales.  “Onze leden werkten aan de bouw van de waterdoorlatende wand van bamboe, waarbij ze nieuwe vaardigheden verwierven en een eerlijk inkomen verdienden.” Mangroveherstel kan ook bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Volgens de woordvoerder van Jan De Nul, Michael De Leener, moet het Ecuadoriaanse project als blauwdruk dienen voor toekomstige projecten in de rest van de wereld. In verschillende regio’s in de wereld waar mangroves groeien, zoals in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten, zijn vragende partijen voor nieuwe projecten. “Er zijn gesprekken gaande, maar daar kunnen we nu nog niet meer over zeggen”, aldus De Leener. Jan De Nul heeft ook nog andere natuurherstelprojecten zoals voor de oesterriffen in de Noordzee.