view (7)

Jan De Nul zet reuzenschepen in voor grootste windturbines ter wereld

AALST - Het Aalsterse bedrijf Jan De Nul neemt dit jaar twee hypermoderne reuzenschepen in de vaart voor de installatie van de grootste windturbines ter wereld. De schepen kosten elk meer dan 200 miljoen euro.

Windturbines worden almaar groter. In 2023 start Jan De Nul aan de bouw van het voorlopig grootste windmolenpark ter wereld. De 277 windturbines op de Britse Doggerbank moeten maar liefst 6 miljoen Britten van stroom voorzien. De windmolens in het park hebben een hoogte van 140 meter en een rotordiameter van 220 meter. Dat is bijna een verdubbeling van de eerst windmolens die Jan De Nul in  2016 voor de Belgische kust bouwde. Deze waren 'slechts' 79 meter hoog en hadden een diameter van 112 meter.

Nu al worden turbines aangekondigd van 150 meter hoog met een diameter van 242 meter en een capaciteit van 16 MW. Experts verwachten rond 2030 turbines van 20 MW.

Twee nieuwe gigaschepen

Om die te installeren zijn steeds grotere schepen nodig. Jan De Nul bestelde er in 2019 twee in China: de Voltaire en Les Alizés. De 169 meter lange en 60 meter brede Voltaire is met zijn uitgestrekte kraan en zijn vier gigantische ankerpalen op maximale diepte zo groot als de Eiffeltoren en kan windturbines verankeren tot 80 meter diep. In vergelijking met het schip dat Jan De Nul nu gebruikt, heeft het bijna dubbel zoveel dekruimte.

Les Alizés is 236 meter lang en 52 meter breed, maar heeft geen palen om zich boven het zeeoppervlak te hijsen. Het is een drijvend kraanschip, wat als voordeel heeft dat het in diepere wateren funderingen kan plaatsen.

Ecologischer

Beide schepen - met accommodatie voor 100 en 120 man - worden in het najaar in gebruik genomen en behoren tot de grootste en innovatiefste ter wereld. Ze kunnen op biobrandstof varen - wat de CO ₂ -uitstoot met 80 procent vermindert - en zijn uitgerust met systemen om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) te beperken.

Les Alizés werd deze week in de Chinese stad Jiangsu te water gelaten. Het zal worden ingezet voor de bouw van twee windparken voor de Duitse kust, waar het funderingen zal installeren voor de offshorewindparkenexploitant Orsted. De Voltaire, die pas in het voorjaar te water wordt gelaten, gaat op de Doggerbank werken. Beide schepen kunnen ook ingeschakeld worden voor de offshoreolie- en -gasindustrie en voor de ontmantelingswerken van oude windturbines of olie­platformen op zee.