In de Temsese juweliersfamilie staat inmiddels al de derde én de vierde generatie aan het roer. Voor hun honderdjarig jubileum blikken ze terug op een rijke geschiedenis, gevuld met anekdotes. Alles begon in 1925 in de Eeckhoutdriesstraat, waar overgrootvader Jozef Van Wauwe met zijn jeugdliefde Esther Derkinderen een diamantslijperij oprichtte.
“Eén van de velen in Temse. De gemeente stond er toen om bekend. Op hun hoogtepunt hadden ze maar liefst veertien diamantslijpers in dienst”, zegt kleindochter Monique (67).
Tweede Wereldoorlog
Terwijl andere diamantslijpers noodgedwongen de deuren moesten sluiten, ging het Jozef en Esther voor de wind … tot er in 1939 een wereldoorlog uitbrak. Het echtpaar bleef niet van ellende gespaard.
“Grootvader moest toen al zijn diamanten afgeven aan de Duitse soldaten en hij werd ook gedeporteerd naar Duitsland”, blikt Monique terug. “Als juwelier moest hij er als dwangarbeider lenzen slijpen voor spionagevliegtuigen. Bij een bombardement in Leuven verloren ze zelfs hun oudste zoon Kamiel. Hij studeerde er om arts te worden. Hij ging schuilen voor de bommen, maar heeft het helaas niet gered.”
Fiere Temsenaar
Na de oorlog ging het leven verder en met hun jongste zoon Roger was de opvolging verzekerd. Hij had een goede neus voor zaken en de stiel leerde hij van zijn vader. Het diamantslijpen ruilde hij stilaan in voor een groothandel in klokken.
“Hij was een fiere Temsenaar die zich graag onder het volk mengde. Hij viel op, vooral met zijn publiciteitswagen met grote klok op het dak. Eerst een Dodge, later een Chevrolet. Daarmee was hij altijd aanwezig op de wielerwedstrijden”, zegt kleinzoon Bart. “Eén van die klokken heeft nog steeds een prominente plaats in de winkel.”
Derde generatie
De zaak was intussen ook verhuisd naar de Gasthuisstraat, maar daar barstte het familiebedrijf al snel uit de voegen en opnieuw drong een verhuis zich op. Eind jaren vijftig vestigden ze zich op de huidige locatie in de Kouterstraat. “Toen reed hier nog de tram, het was dus de place to be”, zegt Monique. Zij was de derde generatie en werd al van jongs af aan klaargestoomd om in de voetsporen van haar vader en moeder te treden. “Het werd me met de paplepel meegegeven”, zegt ze met een lach.
Samen met haar man Luc Thierens (67) zetten zij Juwelier Van Wauwe verder. Luc had al snel de smaak te pakken en schoolde zich tot goudsmid en horlogemaker. De bekroning van dat harde werk kwam er in 2002 toen zijn naam op de gevel prijkte, het huidige Juweliers Thierens Van Wauwe. “Dik verdiend, maar hij heeft geduld moeten hebben”, grapt Monique.
B-WATCHED
Aan vernieuwing geen gebrek want in 2006 openden ze B-WATCHED naast de bestaande zaak. “Een trendy juwelenzaak, waarmee we de jongere generatie willen aanspreken”, zegt dochter Ann (41) die achter de toonbank staat. De naam is een kwinkslag naar hun zoon Bart (40) die in 2007 afstudeerde als horlogemaker en zich specialiseerde in het graveren. De vierde generatie was een feit.
Bompa Roger, intussen al een krasse zeventiger, was trots. “Hij stond volledig achter de uitbreiding en vernieuwing. ‘Niet twijfelen, gewoon doen’, zei hij. Bompa kon hier ook niet voorbijlopen zonder binnen te springen voor een koffie en een chocolaatje”, blikt Ann terug. In 2013 stierf Roger op 82-jarige leeftijd.
Het familiebedrijf zat ook het laatste decennium niet stil. B-WATCHED werd in 2014 nog uitgebreid en viert volgend jaar al zijn twintigjarig bestaan. Met Sofie (43), de vrouw van Bart, kwam er ook versterking. Met tien jaar ervaring bij een Antwerpse juwelier, is zij vooral actief in Atelier TVW dat enkele jaren geleden onder de doopvont werd gehouden. “We bieden hiermee een eigen collectie aan en het ‘unieke’ wordt in de kijker gezet. Als je het hier niet vindt, dan vind je het nergens”, zegt Sofie.
Momenten van het leven
Wat maakt dat in 2025 de zaak nog even hard bruist als honderd jaar geleden? “Een passie voor juwelen voor ieders budget en alle leeftijden, en vooral blijven vernieuwen”, zegt Bart. “Onze klanten waarderen ook het familiale DNA van onze zaak. Hier komen generaties over de vloer. Een koppel komt hier bijvoorbeeld voor een trouwring en enkele jaren later met hun dochtertje voor haar eerste oorbelletjes. Wij zijn als juweliers aanwezig bij de mijlpalen in het leven van onze klanten en die momenten van het leven worden gevierd met onze juwelen.”