De BioVLAM is een initiatief van de biosector. De award bekroont een gepassioneerde bio-ondernemer die gebeten is door innovatief en duurzaam ondernemen. En dan kom je al snel bij Frederiek Ballière uit.
Met Belfond maakt hij al ettelijke jaren kookbouillons. “Alles wat in onze bouillons gaat, is vers en 100% natuurlijk”, vertelt hij. “Dan spreken we over het vlees, de botten, de groenten en de kruiden.” Door met de kookbouillons in de markt te zitten, zag de zaakvoerder uit Michelbeke de vraag naar drinkbouillons exploderen.
Grootmoeders wijze
“Ook voor onze drinkbouillons komen de ingrediënten vers binnen”, aldus Ballière. “Meer bio kan het niet worden. Bovendien zijn de drinkbouillons rijk aan collageen en proteïnes en super gezond. Je kan ze zo drinken of opwaarderen naar een volwaardige maaltijdsoep.”
Sommige mensen drinken het ’s ochtends om aan de dag te beginnen. Anderen nemen een drinkbouillon na een stevige sportinspanning. “Het is de drank die ons grootmoeder voor ons maakte toen we ziek waren”, lacht Ballière. “Vandaag is het niet weg te denken uit de Aziatische cultuur en de Oosterse keuken.”
Vijf smaken
Maar ook aan de andere kant van Europa zijn ze heel populair. Tien jaar geleden maakten de drinkbouillons hun opmars in de Verenigde Staten. “In New York vind je tal van gespecialiseerde bars”, weet Ballière. “Die rage komt nu overwaaien. Voedingsdeskundigen raden de drankjes aan.”
“Met 100% natuurlijke producten van lokale producenten, zonne-energie en warmterecuperatie schrijven we een circulair verhaal”
Frederiek Ballière
In de rekken van de gezonde retail in 22 Europese landen moet je zeker uitkijken naar de chicken-curcuma bone broth, de bio beef bone broth, de nordic lobster broth, de vegan broth en de Thai chicken bone broth.
Circulair
De uitreiking van de BioVLAM 2025 vindt in september plaats. Als Brothway de ambassadeur voor bio wordt, dan mag Frederiek Ballière zijn vijf smaken aan een breed publiek aanprijzen. “Mijn ingrediënten zijn niet alleen vers, maar we werken ook met lokale leveranciers”, vertelt de zaakvoerder.
“Sommige ingrediënten zijn randproducten van een slachthuis of vleesverwerkende bedrijven. Door er bouillon van te trekken, valoriseren we die producten en vertellen we een circulair verhaal.”
De fabriek waar Brothway zorgvuldig vervaardigd wordt, draait op zonne-energie. “De warmte van de autoclaaf waarin we de drankjes steriliseren, recupereren we”, besluit zaakvoerder Ballière. Als dat geen extra troef is om in de prijzen te vallen.