Charlotte Van De Vijver Charlotte brengt kleur en licht in haar nieuwe koffiebar. — © fvv

Koffiebars genoeg in Gent, maar deze wijk miste er volgens Charlotte (28) nog één

De ene na de andere koffiebar opende de voorbije jaren de deuren in Gent, maar één wijk bleef op haar honger zitten, volgens Charlotte Van De Vijver (28). Met heel wat ervaring op zak brengt ze daar vanaf zaterdag verandering in.

De populaire cafés de Loge en Jan van Gent in de Annonciadenstraat hebben een nieuwe overbuur. Waar Bar Beenhouwer was, opent zaterdag Menu de deuren. Dat is een koffiebar vernoemd naar de pépé van Charlotte Van De Vijver, Yves Menu. “Ik heb lang getwijfeld om een eigen koffiebar te openen, maar door de locatie ben ik toch gesprongen”, zegt ze.

Tijdens haar studies volgde de Gentse al een barista-opleiding. Een kleine zeven jaar werkte ze bij koffiebar Or. Toen die van eigenaar wisselde, werkte ze bijna vier jaar in Den Hoek Af. Al die tijd droomde ze van een eigen koffiebar.

Toffe sfeer

Toen Bar Beenhouwer op sluiten stond, waagde ze het erop. “In het centrum heb je heel wat koffiebars, maar deze buurt had er geen, terwijl de sfeer hier heel tof is. Mieke van de Loge kwam zich meteen voorstellen toen ik hier aankwam.”

© fvv

Charlotte bracht kleur in het pand en hing schilderijen van haar opa op. “Wij hadden een heel goede band. Elk weekend kwam hij bij ons eten en wij gingen ook heel vaak bij hem thuis. Het klopt gewoon dat de bar naar hem vernoemd is.”

Specialty coffee

Wie dat wil, kan een klein ontbijt krijgen bij Menu – er zijn onder andere boterhammen met hagelslag en Amerikaanse pancakes – of huisgemaakte cake van de mama van Charlotte, maar de focus ligt wel degelijk op specialty coffee. “Je moet doen wat je het beste kan”, klinkt het.

Achter haar roze toog maakt Charlotte espresso, chai latte, matcha latte, affogato en meer. Op vrijdag en zaterdag houdt ze de deuren langer open voor het aperitief. Op het kleine terrasje vooraan heb je de hele dag zon, waardoor je er bij goed weer uren kan vertoeven. Tot het tijd is om te verkassen naar de overkant.