Nieuws Oost-Vlaanderen Konsolidate brengt organisaties naar het nieuwe Solid-internet

Konsolidate brengt organisaties naar het nieuwe Solid-internet

Christophe Cop

Konsolidate brengt organisaties naar het nieuwe Solid-internet

GENT – Raccoons Group, met vestiging in Gent, heeft er een nieuwe venture bij. Konsolidate gaat diensten leveren rond Solid, de vernieuwende internetstrategie van weboprichter Tim Berners-Lee. Het Solid-project geeft internetgebruikers weer meer controle over hun privacy. Konsolidate zal advies- en operationele diensten leveren bij de ontwikkeling en koppeling van zogenaamde ‘datapods’ – of individuele gegevenskluizen – met bedrijfstoepassingen.

Volgens de filosofie van Solid zullen we in de toekomst al onze persoonlijke data in zulke datapods verzamelen. In een ‘gegevenskluis’ kunnen we ook individuele of privé-informatie van wagens of huizen stoppen. Die data over individuen is vandaag vaak al in handen van bedrijven en overheden, voor een betere dienstverlening, voor een betere administratie of voor betere advertenties. Hoewel de algemene verordening gegevensbescherming die dataverzameling strak regisseert, heeft de internetgebruiker minder controle over de toegang tot zijn informatie. Met Solid beslist hij zelf met wie hij zijn informatie wilt delen.

“Zo zou je een domiciliewijziging bijvoorbeeld niet meer hoeven door te geven of zou je al je vaardigheden en opleidingen kunnen samenvoegen in een soort online CV”, zegt Christophe Cop, Managing Partner en oprichter van Konsolidate.

“Dankzij Solid wordt het world wide web weer een decentraal web van informatie dat persoonlijke kluizen koppelt met ‘open’ data. Dan wordt er veel mogelijk: preventieve zorg dankzij de integratie van je medische gegevens met de info van je slimme horloge, bijvoorbeeld. En als je je voedingspatroon koppelt met je winkellijstjes en werkschema, kun je eventuele voedselverspilling beperken en worden ook thuisleveringen eenvoudiger. Dat beslis je allemaal zelf: met dit systeem van persoonlijke datacontrole ben je als het ware je eigen big brother.”

Datadecentralisatie

Organisaties zullen hun strategie met eigen, centrale gegevens in de toekomst moeten aanpassen, om te kunnen koppelen met datapods en hun applicaties of diensten zo te verrijken of om zelf informatie ter beschikking stellen in gegevenskluizen. Konsolidate zal bedrijven helpen om die nieuwe decentrale datastrategie uit te werken en te concretiseren.

Twee vacatures

Hoewel Solid nog in een vroege ontwikkelingsfase zit, zal Konsolidate niet enkel exploreren en evangeliseren. Via Digitaal Vlaanderen heeft Konsolidate deelgenomen aan een werkgroep om de haalbaarheid van Solid te onderzoeken. Christophe Cop: “Met name vanuit de overheid is er al een sterke vraag naar Solid. We zoeken op dit ogenblik twee specialisten voor enkele concrete projecten en willen tegen eind dit jaar al een ploeg van vijf consultants vormen. We hebben bijvoorbeeld een voorstel ingediend bij een publieke instelling om de vraag naar IT-services en beschikbare profielen in raamovereenkomsten dichter bij elkaar te brengen.”

Deel van de Raccoons Group

Konsolidate is een dochterbedrijf van de Raccoons Group, een koepelorganisatie van in totaal acht ventures die klanten helpen innoveren met vernieuwende technologieën. Sam Hendrickx en Michiel Vandendriessche richtten in 2018 Raccoons op als vervolgverhaal op hun eerste bedrijf Craftworkz. Raccoons, dat deel uitmaakt van De Cronos Groep, heeft zijn hoofdkantoor in Leuven. De groep heeft ook vestigingen in Amsterdam, Mechelen, Kontich en Gent. Er werken 45 mensen voor alle ventures samen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.