Kristel Peters pleit voor duurzamere schoenenbranche

0000000000000000000000000000kristelpeeters

Volgens een onderzoek van het Belgische duurzaamheidsnetwerk The Shift dat opereert vanuit de Brusselse Hoogstraat zou een derde van de Belgen een beetje de buik vol hebben van duurzaamheid, maar dat belet niet dat sommige ondernemers wel rotsvast blijven geloven in alles wat met duurzaamheid heeft te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Gentse communicatie- en designbureau Cojak, waarbij ontwerpster Kristel Peters de ondertussen  bekroonde modulaire schoen Alice ontwierp.

Elk jaar worden wereldwijd ongeveer 21 miljard paren schoenen geproduceerd, maar het aantal paren dat jaarlijks in de prullenbak belandt, zou nog groter zijn. Een onderzoek van de Britse Loughborough University, waaraan onder meer Sebastian Coe nog studeerde, komt uit op een onthutsend cijfer van jaarlijks bijna 40 miljard paar weggegooide schoenen.

Daar wil Kristel Peters nog altijd iets aan doen. Met de hulp van  het onderzoeksfonds van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten (KASK) in Gent kon ze drie jaar geleden een onderzoek starten naar de duurzaamheid in de schoenbranche, dat uiteindelijk uitmondde in het ontwerpen van de modulaire schoen.  Aan de website Fashion United legde ze uit dat haar onderzoek haar onder meer leerde dat schoenen recycleren erg moeilijk is omdat verschillende materialen nauw met elkaar verbonden zijn. Dat bracht haar op het idee om modulaire schoenen te ontwerpen met een 3D-geprinte zool en vervangbare "jasjes".  De ontwerpster toont zich een grote voorstander van de circulaire economie en  wil voor haar schoenen daarom het liefst willen werken met materiaal dat al is gerecycleerd. Zo experimenteert de ontwerpster momenteel met boomschors en een materiaal dat wordt gemaakt uit paddenstoelen. Daarnaast is ze ook aan het kijken naar de mogeljkheden die hennep biedt.