Nieuws Oost-Vlaanderen Kroonjuweel Alides in de Wetstraat gaat voor 20 jaar naar de Europese Commissie

Kroonjuweel Alides in de Wetstraat gaat voor 20 jaar naar de Europese Commissie

Kroonjuweel Alides in de Wetstraat gaat voor 20 jaar naar de Europese Commissie

GENT – Alides – vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar, onderdeel van de Gentse familiale Group Maes – ondertekende gisterenavond een twintigjarige vruchtgebruikovereenkomst met de Europese Commissie voor het kantoorgedeelte van het Copernicusgebouw in de Brusselse Wetstraat 51. Dit gloednieuwe gemengde kantoor- en appartementsgebouw is goed voor ruim 13 500 m2 kantoorruimte en is het eerste grote project dat wordt opgeleverd in het kader van het Stadsproject Wet, onder impuls van de Brusselse regering.

“Het Copernicusgebouw is een van Alides’ belangrijkste kroonjuwelen, dat we al meer dan 20 jaar in portefeuille hebben. De zopas gesloten overeenkomst staat garant voor een stabiele inkomstenstroom die de basis vormt voor toekomstige investeringsprojecten, onder andere in de hoofdstad”, zegt CEO Rikkert Leeman.

Copernicus ligt in het hart van de Europese wijk, op het kruispunt van de Wetstraat en de Wetenschapsstraat. Het nieuwe landmark telt 14 bouwlagen, heeft een vloeroppervlakte van in totaal bijna 15.000 m2 en wordt daarmee een van de grootste opgeleverde én gecommercialiseerde vastgoedprojecten in Brussel in 2021.

Licht en open gevoel

Het project kwam tot stand in nauw overleg met de Brusselse overheid in het kader van het Stadsproject Wet van perspective.brussels. “Cruciaal in de vernieuwing van de Wetstraat is dat we met Copernicus een belangrijke stap hebben gezet in het breken van de zogenaamde canyoning: het opgesloten gevoel dat je hebt als je door de Wetstraat loopt of rijdt. Copernicus oogt heel erg licht en transparant en staat symbool voor het vernieuwde stedelijke weefsel in de Europese wijk”, stelt Leeman.

Vanop de openbare weg is er zicht op een groene esplanade met hoogstammige bomen, wat bijdraagt tot een gevoel van openheid en tot een verhoogde kwaliteit van het openbaar domein van de Wetstraat. Opvallend voor het gebouw zijn ook de grote terrassen op de 6de en de 7de verdieping die van de straat zichtbaar zijn.

Woningen en kantoren

“Copernicus breekt met de monofunctionaliteit van de Wetstraat. Het is het eerste project dat er radicaal voor zorgt dat er, naast de vele kantoorruimtes, meer bewoning in de wijk komt. Langs de kant van de Wetenschapsstraat zijn 12 ruime appartementen voorzien met terrassen die uitkijken op de binnentuin”, vult Leeman aan. Alides staat zelf in voor de verhuur en het beheer van deze appartementen. Deze zijn gescheiden van het kantoorgedeelte en vallen dus buiten de vruchtgebruikovereenkomst met de Europese Commissie.

Het gebouw wordt opgeleverd op 30 juni 2021. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de eerste Europese ambtenaren het pand begin september betrekken.

Europese instellingen blijven motor voor kantorenmarkt in Brussel

Met deze overeenkomst bewijst Alides dat er nog ruimte is voor kwalitatieve groei in de Brusselse kantoormarkt. “Ik ben ervan overtuigd dat het feit dat Alides nog steeds een sterke familiale holding is, er mee voor zorgt dat we kunnen kiezen voor duurzame langetermijn projecten”, zegt Leeman. Het van oorsprong Gentse bedrijf blijft inzetten op het investeren in strategische toplocaties in de hoofdstad.

“Deze overeenkomst met de Europese Commissie is cruciaal voor de groei van Alides en garandeert een vaste stroom van inkomsten die ons toelaat om onze visie verder te ontwikkelen”, stelt Leeman. Het bedrijf laat weten dat het binnenkort nieuwe Brusselse en buitenlandse acquisities zal aankondigen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.