Nieuws Oost-Vlaanderen Kunst verbindt bedrijfswereld met sociale sector

Kunst verbindt bedrijfswereld met sociale sector

Kunst verbindt bedrijfswereld met sociale sector

EEKLO – De firma Integral, gespecialiseerd in totaalinrichtingen voor voedingswinkels en horecazaken, vierde dit jaar haar 30-jarig bestaan. Naast deze festiviteiten, maakte het bedrijf ook bewust tijd voor diversiteit. Om dit te realiseren gingen ze in zee met de vzw KunstBaan: een organisatie die kunst inzet om de bedrijfswereld en de sociale sector te verbinden. Een team van volwassenen met een beperking ging gedurende 10 dagen creatief aan de slag bij Integral met restmaterialen in samenwerking met de plaatselijke collega’s.

Drie cliënten uit verschillende voorzieningen uit de streek – Humival (Waarschoot) en De Triangel (Lovendegem) – werden warm ontvangen bij Integral. Ria, Olga en Sara werkten met volle overgave aan drie kunstwerken, onder leiding van KunstBaan oprichtster Laura Van Wingen. “Naast het artistieke werk geven wij de deelnemers ook de kans om het leven op de reguliere werkvloer te ervaren en te beleven. Ook omgekeerd is het voor het personeel een verrijkende ervaring om door middel van kunst en creativiteit kennis te maken met de kunstenaars en hun talenten,” aldus Laura.

Hechte band

“Het gaat hem inderdaad precies om die wisselwerking”, bevestigt Erik De Puydt, zaakvoerder van Integral. “Op bedrijfsniveau (productieomgeving versus zorgende omgeving), maar vooral op niveau van de mensen zelf. Zo is gebleken dat veel medewerkers van Integral een hechte band wisten op te bouwen met Ria, Olga en Sara. Het was een warm project met een integrale beleving van ontwerp, realisatie en vooral… fierheid.”

Vertrouwde materialen

De betrokkenheid van het Integral-personeel werd nog meer gestimuleerd omdat de kunstwerken zijn opgebouwd uit materialen die zij dagelijks in handen hebben. Zo werden de techniekers op de koelafdeling geëngageerd bij de creatie van een ‘Frisse Tak’ die is opgebouwd uit koperbuizen en ventilatoren. De KunstBaan’ers toverden de schroeven van de ventilatoren om tot bloemen die door het Integral-team aan een koperen tak bevestigd werden.

In de burelen vormen zes glasramen een verbinding tussen licht en duister. Door te stempelen met de doorsnedes van profielen ontwierpen de kunstenaars mandala’s waarin ook de plaatselijke interieurontwerpers hun creativiteit kwijt konden.

Tot slot heeft de aandachtige chauffeur op de Zeelaan wellicht al het derde en meest opvallende kunstwerk gespot. Geïnstalleerd als toegangspoort van het bedrijf werden de drie vormen uit het Integral-logo gebruikt als bouwstenen voor een kleurrijke sculptuur als hét symbool voor het jublieumjaar van de firma.

Vernissage

De kunstwerken werden feestelijk onthuld tijdens de vernissage op 22 mei in aanwezigheid van de heer Loete, burgemeester van Eeklo.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.