Nieuws Oost-Vlaanderen Laboratorium ECCA lanceert innovatief platform voor snelle asbesttest: inspelen op nakende verplichting

Laboratorium ECCA lanceert innovatief platform voor snelle asbesttest: inspelen op nakende verplichting

Laboratorium ECCA lanceert innovatief platform voor snelle asbesttest: inspelen op nakende verplichting

MERELBEKE – ECCA breidt zijn dienstverlening uit. Zopas lanceerde het Oost-Vlaamse laboratorium zijn nieuwe online platform ECCA+. Hiermee speelt ECCA in op de grote vraag naar asbestattesten. Die worden vanaf 23 november verplicht voor de verkoop van alle gebouwen met bouwjaar 2000 of ouder. “In combinatie met de expertise van de asbestdeskundigen van ons asbestlab kunnen we de doorlooptijd van asbestinventarisaties maximaal beperken”, zeggen CEO’s Eva en Tom Benijts.

ECCA verwacht een stormloop op asbesttesten in de aanloop naar de verplichting op 23 november van dit jaar. De verplichting is van toepassing op iedereen die een gebouw van voor 2001 verkoopt.  Er zijn naar schatting 3,2 miljoen gebouwen die in aanmerking komen om getest te worden.

Enkele klikken

De verplichting van de asbestattest zal aanvankelijk dus allicht gepaard gaan met vertragingen in het verkoopproces van woningen. Daar heeft ECCA een oplossing voor. Het laboratorium lanceert een nieuw online platform: ECCA+. Hierdoor zal de doorlooptijd tussen de aanvraag van een asbestattest en de levering van het verplichte document aanzienlijk inkorten.

“Waar er vroeger enkele weken verstreken vooraleer we aan een onderzoek konden beginnen, hebben verkopers met ECCA+ al na een paar dagen een asbestattest in handen”, vertelt Eva Benijts, die samen met broer Tom de leiding heeft over het laboratorium. “In een handvol klikken bestellen ze hun attest online en vullen ze alle benodigde gegevens – zoals de oppervlakte van het gebouw en de gebruikte materialen – in via ons gebruiksvriendelijke systeem. In één beweging maken ze op die manier ook een afspraak met een asbestdeskundige. Die komt vervolgens langs wanneer het voor onze klanten best past.”

“Sinds afgelopen zomer rekruteren we volop extra deskundigen en ook vandaag trekken we nog nieuwe medewerkers aan. Zodra ze hun certificaat behalen, kunnen zij onze huidige equipe versterken”, verduidelijkt Tom Benijts. “Via deze gerichte aanwervingen kunnen we elke aanvraag op maximaal 10 werkdagen verwerken tot een asbestattest op maat van de klant. Wie vòòr 8 november een attest aanvraagt, ontvangt dat tegen 23 november gegarandeerd in zijn mailbox.”

Alles online

ECCA+ is een volgende stap in een digitaliseringstraject waarmee het Oost-Vlaamse laboratorium zijn dienstverlening optimaliseert. “Al sinds meerdere jaren kunnen klanten hun analyseresultaten van thuis uit opvolgen via ons online platform. Met onze bestelmodule voor asbestattesten bouwen we nu een gloednieuw systeem, dat we gaandeweg verder zullen uitbreiden”, besluiten Tom en Eva Benijts. “In de toekomst kunnen dus ook aanvragen van andere analyses, zoals bodemonderzoeken en voedingstesten, op die manier gebeuren.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.