LANXESS rondt verkoop van ARLANXEO aan Saudi Aramco af 

KALLO - Het speciaalchemiebedrijf LANXESS heeft op 31 december 2018 de verkoop van zijn resterende 50 procent belang in het rubberbedrijf ARLANXEO aan Saudi Aramco afgerond. In ruil voor die overdracht ontving LANXESS zowat 1,4 miljard euro. Alle relevante antitrustautoriteiten hebben de nodige goedkeuringen verleend voor de in augustus 2018 aangekondigde transactie.

LANXESS is wereldwijd aanwezig in 59 productievestigingen. In België heeft het bedrijf twee vestigingen, waar rubberchemicaliën en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. In Lillo worden caprolactam en polyamide gefabriceerd en in het Oost-Vlaamse Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd. In 2017 had deze wereldleider op het gebied van speciaalchemie een omzet van 9,7 miljard euro. De onderneming telt momenteel zowat 15.500 personeelsleden in 33 landen, waarvan 950 in België.

Joint Venture

ARLANXEO werd op 1 april 2016 opgericht als een joint venture van LANXESS en Saudi Aramco. Het bedrijf, met hoofdkantoor in het Nederlandse Maastricht, produceert hoogwaardig rubber voor gebruik in bijvoorbeeld de auto- en bandenindustrie, de bouwsector en de olie- en gasindustrie.

De overdracht van de activiteiten met synthetisch rubber naar de joint venture ARLANXEO vormde de basis voor de strategische heroriëntatie van LANXESS. Sindsdien heeft LANXESS zich gericht op groei in de markten voor speciale chemicaliën en heeft het bedrijf diverse overnames in dit domein gedaan.