Latemse vastgoedontwikkelaar start nieuw woonproject in Lievegem

LIEVEGEM/SINT-MARTENS-LATEM — Vastgoedontwikkelaar Acasa diende recent een vergunningsaanvraag in voor een nieuw woonproject van negen eengezinswoningen en twee appartementsgebouwen in Lievegem. Tussen de woningen komt een openbare parktuin én een buurtschuur waarin buurtbewoners allerlei activiteiten kunnen organiseren. Het Gentse Partago voorziet bovendien twee elektrische deelwagens die permanent op het nieuwe plein zullen staan en waar alle inwoners van Lievegem beroep op kunnen doen. 

Vastgoedontwikkelaar Acasa uit Sint-Martens-Latem heeft plannen voor een nieuw woonproject tussen de Alfons Sifferstraat en de Blauwersstraat in Lievegem. Op de site, waar tot enkele jaren geleden nog een brandweerkazerne stond, worden tegen 2022 negen eengezinswoningen en twee appartementsgebouwen gebouwd. Daarvoor wordt een privé-tuin omgebouwd tot een parktuin en wat meer openbaar groen brengt in het centrum van Lievegem.

Acasa creëert op de site ook nog een nieuwe doorgang voor zacht verkeer. Fietsers en voetgangers zullen via deze nieuwe omsluiting dwars door de site kunnen. Daardoor zullen de omwonenden zich gemakkelijker, veiliger én groener naar het hart van het dorp kunnen begeven.

“Omdat de gevels van de nieuwe gebouwen teruggetrokken worden, maken we ruimte vrij voor een nieuw plein ter hoogte van de Blauwersstraat en Ter Wal. Daardoor zullen alle weggebruikers die het kruispunt willen oversteken een beter zicht hebben op het aankomend verkeer", zegt Borries Schutte van Acasa.

Verder dan klassieke projectontwikkeling

Architect Basile Graux van het Gentse bureau Graux & Baeyens Architecten - die recent nog een nominatie voor de Provincial Architecture Awards binnenhaalde - spreekt van een veelbelovend stedenbouwkundig project dat verder gaat dan de klassieke projectontwikkeling.

“De nieuwe gebouwen gaan op in de landelijke dorpsomgeving door hun hoogte, variaties van de balkons en het materiaalgebruik", zegt hij. "Daardoor ontstaat een frisse architectuur die past in het vertrouwde straatbeeld. Omdat we geen bestaande ruimte zullen aansnijden, geven we de inwoners van Lievegem bovendien extra zuurstof. Daardoor houden we de gemeenschap leefbaar en geven we jonge gezinnen de kans om aangenaam en betaalbaar te wonen in de omgeving van Gent.”

Elektrische deelwagens

Borries Schutte (Acasa): “In overleg met Stedenbouw en Veneco hebben we veel aandacht besteed aan duurzame mobiliteit. Zo voorzien we samen met Partago twee elektrische deelwagens die permanent op het nieuwe plein zullen staan. Alle inwoners van Lievegem zullen hier een beroep op kunnen doen. Het gaat om een proefproject, dat we bij succes zullen uitbreiden.”

De bouw van het woonproject start in het najaar van 2020. Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners in 2022 hun intrek.