Nieuws Oost-Vlaanderen Leeuw van de Export 2020 kleurt Oost-Vlaams

Leeuw van de Export 2020 kleurt Oost-Vlaams

Leeuw van de Export 2020 kleurt Oost-Vlaams

MERELBEKE/BEVEREN/DENDERMONDE/SINT-NIKLAAS – Onze uitvoer kreeg het de voorbij maanden zwaar te verduren. Maar FIT blijft Vlaamse exportsuccessen in de schijnwerpers zetten met de 19e uitreiking van de Leeuw van de Export. Intussen is de eerste horde alweer genomen, want een vakjury nomineerde uit de ingediende dossiers 6 bedrijven. Maar liefst 4 van hen komen uit Oost-Vlaanderen. Zij zullen de komende maanden strijden voor de prestigieuze award.

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ werden Basalte uit Merelbeke en Fertikal uit Beveren geselecteerd. Basalte kwam in 2008 op de markt met een aanraakschakelaar die zowel technologisch als qua design baanbrekend was. Het voorbije decennium slaagde deze technologiespeler erin om zich te nestelen in het residentiële topsegment. Van villa’s in Beverly Hills over superjachten tot paleizen van emirati, overal ter wereld vinden de hoogwaardige schakelaars, bewegingsmelders, touchscreens en thermostaten voor de slimme woning hun afzet. Verschillende ontwerpen werden al bekroond met internationale onderscheidingen.

Basalte heeft 34 medewerkers in dienst en realiseerde vorig jaar een omzet van meer dan € 7,2 miljoen waarvoor 90% door export. Een vierde van hun export-aandeel ligt buiten de EU.

99% export

Fertikal uit Beveren recycleert op jaarbasis 300.000 ton bijproducten uit de intensieve veeteelt. De mestoverschotten worden op een energie-efficiënte manier verwerkt en kunnen vervolgens opnieuw worden ingezet in de vorm van organische meststoffen. Vanuit de haven van Antwerpen vertrekken de korrels naar alle uithoeken van de wereld voor de bemesting van akkers. De voorbije jaren schaalde Fertikal zijn productiecapaciteit verder op en investeerde in doorgedreven automatisatie. Ook blijft het bedrijf innoveren, onder meer met steun van VLAIO.

Het bedrijf slaagt erin met slechts 6 medewerkers een jaarlijkse omzet van € 17,7 miljoen neer te zetten en dit quasi volledig door middel van export. 48% hiervan is export naar landen buiten de EU.

De grote spelers

Ook in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’ vinden we twee Oost-Vlaamse kleppers terug. Lansweeper zag in 2004 het licht. Het technologiebedrijf ontwikkelt en vermarkt een uniek softwareplatform dat alle software, devices en gebruikers binnen een IT-netwerk scant en er detailinfo over verzamelt. De doelstelling is om IT-systemen in al hun complexiteit toch overzichtelijk te houden. Tot zijn indrukwekkende klantenportefeuille mag deze Dendermondse bornglobal onder meer F1-teams, topvoetbalclubs, financiële instellingen, internationale fabrikanten, overheden en FMCG-spelers rekenen.

De Dendermondse scale-up telt inmiddels  64 fulltime medewerkers. 94% van hun activiteiten bevinden zich in het buitenland waarvan 62% buiten de EU.

Kunstgras voor FIFA

Sports & Leisure Group uit specialiseert zich al ruim 30 jaar in kunstgrassystemen voor sport en vrije tijd. Naast ontwikkeling en productie biedt dit bedrijf uit Sint-Niklaas zijn klanten een uitgebreid serviceprogramma om spelprestaties, veiligheid, esthetiek en duurzaamheid op lange termijn te garanderen. De kunstgrasproducent heeft erkenningen op zak van verschillende internationale sportfederaties, waaronder de FIFA. De voorbije jaren slaagde het bedrijf erin om door te stoten tot de wereldtop in zijn niche.

Deze laatste genomineerde heeft 120 fulltime medewerkers en zette vorig jaar een omzet van maar liefst € 65,3 miljoen neer. 90% van hun omzet halen ze uit export, voornamelijk binnen de Europese Unie. Slechts 10% ervan is in niet-Eu-landen.

Tijdens de 2e juryronde begin september zullen deze 6 genomineerden hun wedstrijddossier verdedigen voor een jury van prominente professionals uit de academische en bedrijfswereld. Op 23 september maakt de Vlaamse minister-president de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking in Gent. Meer info: www.leeuwvandeexport.be

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.